Demi sawit, Malaysia sanggup lihat umat Islam di India dihina

Demi sawit, Malaysia sanggup lihat umat Islam di India dihina

Bukan senang menjadi sebuah kerajaan

Menjadi kerajaan bukanlah senang. Banyak pertimbangan dari berbagai sudut perlu dibuat sebelum apa-apa keputusan dibuat dan dilaksanakan.

Sebagai contoh isu berkaitan dengan harga sawit.

Kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini mempunyai dasar luar negara yang jelas dan lantang dalam memelihara kepentingan umat Islam di seluruh dunia. Tun Mahathir selaku ketua kerajaan PH merupakan pemimpin Islam yang lantang mengkritik tindakan-tindakan yang dilakukan oleh mana-mana negara yang dilihat menjejaskan masyarakat Islam. Termasuk India.

Pada 12 Disember 2019, India telah meluluskan pindaan terhadap Akta Kewarganegaraan 1955. Pindaaan ini memberikan kewarganegaraan yang mudah kepada kalangan yang beragama Hindu, Sikh, Buddha, Parsi dan Kristian dari negara-negara Bangladesh, Afghanistan dan Pakistan. Kalangan yang menganut agama Islam walau bagaimanapun dikecualikan daripada pindaaan undang-undang ini.

Tindakan kerajaan India ini mengejutkan dunia kerana ia dilihat bertentangan dengan prinsip kemanusiaan, malah prinsip pembentukan negara India sendiri yang berpegang kepada republik sekular dimana agama seseorang tidaklah menjadi syarat kewarganegaraan. Diskriminasi terhadap masyarakat Islam terus berlaku hinggakan untuk kekal berhijab di sekolah pun dihalang. Kalau mahu sekolah, tidak boleh pakai tudung.

Perdana Menteri Ketika itu; Tun Dr. Mahathir, sewaktu bercakap dalam Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2019 menyatakan bahawa undang-undang tersebut bertentangan dengan prinsip India sebagai sekular kerana undang-undang ini jelas memisahkan kelayakan kewarganegaraan bagi orang Islam.

Ternyata teguran Tun Mahathir ini agak kurang disenangi oleh India hingga dilaporkan memanggil Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke India untuk memberi penjelasan.

Dan ini bukan kali pertama Tun Mahathir memberi kritikan terhadap India. Tun Mahathir sebelum ini juga lantang menyuarakan pandangannya terhadap tindakan kerajaan India di Kashmir. Ini adalah lantaran tindakan pemerintah India yang telah meluluskan undang-undang menghapuskan autonomi wilayah majoriti Islam di Kashmir. Pembatalan artikel 370 dalam Perlembagaan India yang memansuhkan hak istimewa Kashmir yang dinikmati Kashmir sebelum ini sangat mengejutkan dunia Islam khususnya.

“Memang kita khuatir kerana kita jual banyak minyak kelapa sawit kepada India. Tetapi kita harus bersikap jujur. Jika ada perkara yang tidak kena, kita harus menyuarakannya.

“Jika kita terus membiarkan perkara yang salah berterusan, dan ia mungkin melibatkan wang, saya rasa jika bukan kita yang melakukan kesalahan, ia akan dibuat oleh pihak yang lain,” kata Tun Mahathir pada sidang media selepas menghadiri Forum Integriti Bank Rakyat 2020, Januari lalu.

Menyedari risiko bantahan Malaysia itu terhadap eksport minyak kelapa sawit Malaysia ke India, Mahathir berkata, kerajaan Malaysia akan cuba mencari jalan penyelesaian bagi memastikan India terus membeli minyak kelapa sawit dari negara ini. Walau bagaimanapun Malaysia di PH tetap tegas bersuara tentang kepentingan umat Islam dan tidak pernah berganjak sedikit pun.

“Kita akan cuba cari jalan penyelesaian. Tetapi faktanya ialah, apa yang berlaku di India hari ini mengakibatkan rasa tidak gembira di kalangan rakyat mereka sendiri.

“Malah seluruh dunia juga merasakan diskriminasi itu tidak patut,” ujarnya lagi.

Ternyata antara kesannya ialah kejatuhan harga minyak sawit. Orang kampung bising, PH naik harga sawit jatuh.

Sebagai Alternatif Tun Mahathir pada Februari 2020 telah berbincang panjang dengan Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan tentang eksport minyak sawit Malaysia ke Pakistan dalam pertemuan dua hala Malaysia – Pakistan. Ternyata Pakistan bersedia untuk mengimport lebih banyak minyak sawit bertapis dari Malaysia.

“Kami mendapati bahawa India mengugut Malaysia kerana menyokong Kashmir. India mengugut untuk mengurangkan import minyak sawit. Pakistan akan berusaha sebaik mungkin untuk menanggung kerugian ini,” kata Imran Khan selepas perjumpaan bersama Tun Mahathir ketika itu.

Tahun 2019, Pakistan mengimport sebanyak 1.1 juta tan minyak sawit Malaysia.

Selepas pertukaran kerajaan, Presiden MCA, Wee Ka Siong segera menggesa kerajaan India menimbang semula keputusannya untuk memboikot import minyak sawit dari Malaysia selaras dengan pembentukan kerajaan baru di Malaysia.

Dalam kenyataan pertamanya selepas Muhyiddin Yassin dilantik sebagai perdana menteri Malaysia kelapan, Wee berkata sebarang salah faham yang lalu dengan kerajaan India perlu diselesaikan.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menghantar mesej kepada kerajaan India. Keadaan telah berubah di negara kami. India perlu menimbang semula keputusannya untuk memboikot import minyak sawit dari Malaysia” ujar Wee ketika itu sebagaimana dilaporkan media.

Gesaan Wee ini mendapat sambutan baik dari Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang baru, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali. Sejak hari pertama masuk pejabat, beliau menyatakan bahawa beliau komited untuk membina hubungan Malaysia dengan India, khususnya bagi eksport minyak sawit.

Selepas kejatuhan Kerajaan PH, Kerajaan Malaysia kembali kepada India semula untuk pasaran minyak sawit ini. Dan harga sawit pada hari ini sudah menunjukkan peningkatan semula.

Soalnya, adakah sekarang Malaysia sudah menarik balik bantahan yang dibuat kerajaan PH sebelum ini terhadap tindakan kontroversi India terhadap kawasan majoriti muslim Kashmir dan pindaaan undang-undang kerakyatan yang jelas mendiskriminasi umat Islam? Apa pula sikap kita terhadap saudara muslim kita di India yang hendak sekolah pun sukar?

Lebih teruk lagi, para guru turut dilarang memakai menutup aurat.

Pas ada dalam kerajaan? Tak tahulah Pas sedar atau tidak isu ini.

Sumber – Facebook Hisham Fauzi