Dengan peningkatan kes positif berpunca varian India, adakah Malaysia telah mempunyai vaksin Moderna?

Dengan peningkatan kes positif berpunca varian India, adakah Malaysia telah mempunyai vaksin Moderna?

Vaksin COVID-19 Pfizer dan Moderna seharusnya kekal sangat berkesan terhadap dua varian coronavirus baharu yang pertama kali dikenal pasti di India, menurut penyelidikan baharu yang dilakukan oleh saintis Amerika Syarikat (AS).

Kajian berasaskan makmal dilakukan oleh NYU Grossman School of Medicine dan NYU Langone Center dianggap kajian awal kerana belum diterbitkan dalam jurnal yang dikaji oleh rakan seangkatannya.

“Apa yang kami dapati adalah bahawa antibodi vaksin sedikit lebih lemah berbanding variannya, tetapi tidak cukup untuk menolak kami dari menganggap ia memberi banyak kesan kepada kemampuan perlindungan vaksin,” kata pengarang kanan, Nathaniel ‘Ned’ Landau kepada AFP semalam.

Penyelidik mula-mula mengambil darah dari orang yang divaksin dengan salah satu daripada dua suntikan terbabit, yang dominan di Amerika Syarikat (AS) dan telah diberikan kepada lebih 150 juta orang di AS.

Mereka kemudian mendedahkan sampel ini di makmal kepada partikel pseudovirus yang mengandung mutasi di wilayah ‘meledak’ coronavirus, yang khusus untuk varian B.1.617 atau B.1.618, pertama kali dijumpai di India.

Akhirnya, campuran itu didedahkan kepada sel-sel yang dibiak di makmal, untuk melihat berapa banyak yang akan dijangkiti.

Zarah pseudovirus mengandung enzim yang disebut luciferase, yang digunakan kunang-kunang untuk menyala.

Menambahkannya ke pseudovirus memungkinkan untuk mengetahui berapa banyak sel yang dijangkiti, berdasarkan pengukuran cahaya.

Secara keseluruhan, untuk B.1.617 mereka mendapati pengurangan hampir empat kali ganda dalam jumlah antibodi peneutralan – protein berbentuk Y yang dihasilkan oleh sistem imun untuk menghentikan patogen daripada menyerang sel.

Untuk B.1.618, pengurangan sekitar tiga kali ganda.

“Dengan kata lain, beberapa antibodi sekarang tidak berfungsi lagi melawan varian, tetapi anda masih mempunyai banyak antibodi yang berfungsi melawan varian,” kata Landau.

“Ada cukup banyak faktor yang kita percaya bahawa vaksin akan sangat melindungi,” tambahnya, kerana tahap keseluruhan tetap jauh melebihi yang terdapat pada sampel yang diambil dari orang yang pulih dari jangkitan dengan virus yang sebelumnya tidak mutasi.

Namun, penyelidikan makmal seperti ini tidak dapat meramalkan bagaimana keberkesanan di dunia nyata – yang perlu diselidik melalui kajian lain.

Coronavirus diketahui menghubungkan penerima tertentu pada sel manusia yang disebut ACE2, yang digunakan untuk memaksa kemasukannya.

Pasukan Landau menunjukkan varian India dapat mengikat dengan lebih ketat pada penerima ini, seperti varian lain yang menjadi perhatian.

Ini mungkin berkaitan dengan peningkatan penyebarannya berbanding strain asal.

“Keputusan kami memberi keyakinan bahawa vaksin terkini akan memberikan perlindungan terhadap varian yang dikenal pasti setakat kini,” kata pasukan itu.

Namun, mereka tidak menafikan kemungkinan varian baharu yang lebih mampu bertahan terhadap vaksin akan muncul – menyerlahkan pentingnya vaksinasi meluas di peringkat global. – BH