Dijangka kalah teruk, UMNO mahu darurat di Melaka elak PRN

Dijangka kalah teruk, UMNO mahu darurat di Melaka elak PRN

Ketua Pemuda Umno, Asyraf Wajdi Dusuki b erharap Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazrin Shah akan memberi perkenan mengisytiharkan darurat di Melaka untuk mengelakkan pilihan raya negeri (PRN) diadakan ketika pandemik.

Beliau berkata, darurat yang dimaksudkan itu bukan secara menyeluruh, sebaliknya ia menyerupai Proklamasi Darurat di Sarawak sehingga 2 Feb depan bagi mengelakkan PRN diadakan ketika penularan Covid-19.

“Ini bagi membolehkan usaha-usaha mengawal pandemik Covid-19 dapat difokuskan dan kebajikan rakyat yang terkesan teruk dapat ditangani terlebih dahulu,” katanya di Facebook.

Pada 31 Julai lalu, Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah mengisytiharkan Proklamasi Darurat di seluruh Sarawak bermula 2 Ogos hingga 2 Feb depan, sekali gus menggantung PRN daripada diadakan sepanjang tempoh itu.

Terdahulu, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Melaka, Ab Rauf Yusoh hari ini mengumumkan Yang Dipertua Negeri, Mohd Ali Rustam bersetuju membubarkan DUN Melaka, selepas empat ADUN mengumumkan mereka hilang kepercayaan dan menarik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri, Sulaiman Md Ali.

Suruhanjaya Pilihan Raya kemudiannya mengesahkan mesyuarat akan pihaknya menerima pemakluman rasmi daripada Speaker DUN Melaka berhubung pembubaran terbabit.

Sumbet – FMT