Dilabel biadap dan terpaling diva, peminat dedah senarai perangai artis terkenal yang sebenar

Dilabel biadap dan terpaling diva, peminat dedah senarai perangai artis terkenal yang sebenar

 

Adab! Perkataan dengan empat aksara ini nampak ringkas dan mudah namun berat intipatinya sehingga memungkin seseorang itu digelar tidak beradab atau lebih tepat dipanggil biadap!.

Bagi kita masyarakat Timur, adab adalah perilaku atau didikan yang dipupuk sejak kita masih kecil oleh ibu bapa, seterusnya membentuk jati diri kita ketika dewasa.

Adab tidak mengenal usia atau latar belakang. Tua, muda, miskin, kaya atau dari apa darjat sekali pun, adab patut menjadi teras dalam diri seseorang manusia.

Bercakap mengenai adab, baru-baru ini kecoh di laman Twitter apabila warganet mula membuka cerita mengenai pengalaman masing-masing bertemu selebriti kesayangan mereka yang didakwa memiliki attiude yang tidak disenangi sehingga disifatkan sebagai kurang ajar.

Dakwaan itu menjadi tular apabila wargamaya mula menyenaraikan gambar selebriti-selebriti terbabit menerusi bebenang yang dikongsi di laman Twitter.

Menjengah di ruangan komen, rata-rata warganet ada yang bersetuju dan tidak bersetuju dengan dakwaan yang dikongsi.

Namun, ianya dikatakan hanya berdasarkan pengalaman mereka secara peribadi bertemu dan pernah bekerjasama dengan artis-artis tanah air ini.

Antara muka-muka yang dikongsikan itu kebanyakkannya adalah merupakan selebriti-selebriti ternama.

Meskipun begitu, sukar untuk dibuktikan kebenarannya kerana ianya adalah berdasarkan pengalaman peminat sendiri.

Bagaimanapun, perkongsian menerusi bebenang yang tular itu juga ada menyenaraikan selebriti-selebriti yang dianggap begitu baik dan peramah antaranya seperti Fazura, Dayang, Mira Filzah, Nora Danish dan ramai lagi.

Setiap apa yang kita tuturkan di platform media sosial adalah suara yang mewakili siapa diri kita. Kalau tersalah langkah, orang akan menilai diri kita sebagai orang yang tidak ‘cerdik’ untuk berkata-kata.

Sebab itu ini semua perlu berbalik kepada adab. Dalam berbicara kepada sekumpulan orang yang kita sendiri tidak kenal secara peribadi, kita perlu berhati-hati.

Ada orang yang mungkin boleh bergurau kasar, tapi ada juga yang hatinya lebih sensitif kerana latar belakang dan pengalaman setiap orang yang berbeza-beza.

Kerana itu, jaga adab kita walau di mana pun kita berada tidak kira sama ada dalam dunia nyata mahu pun dunia maya.