Dipuji sabar melayan kerenah anak-anak, netizen anggapnya ‘lelaki kiriman tuhan’

Dipuji sabar melayan kerenah anak-anak, netizen anggapnya ‘lelaki kiriman tuhan’

Kes terlewat menghantar anak-anak ke sekolah merupakan satu perkara yang paling ditakuti bagi kebanyakan pasangan ibu-bapa.

Mana taknya, dalam terlambat itu lah pelbagai drama boleh berlaku hingga mampu menghilangkan kesabaran orang yang ditugaskan menghantar mereka, terutamanya si bapa.

Apapun selepas menyaksikan video ini, persepsi pembaca tidak adil terhadap seorang bapa pastinya akan berubah 360°.

Baru-baru ini tular perkongsian sebuah video melibatkan penyanyi Faizal Tahir ketika melakukan rutin hariannya menghantar anak-anak ke sekolah.

Menerusi laman FBnya, Faizal yang menghantar empat orang anaknya yang lengkap memakai uniform sekolah turut berkongsi gelagat mereka masing-masing.

Dalam perkongsian berdurasi kurang dua minit itu juga menunjukkan Faizal bergegas kerana telah terlewat menghantar anak-anaknya.

.
“Sorang hidung berdarah, sorang hilang kopiah, yang lagi dua orang bergaduh tak sudah. Ini barulah permulaan hari yang indah.

“Alhamdulillah, semoga segala urusan anda semua Allah bagi mudah. InsyaAllah. Yang penting jangan lambat ke sekolah. Kalau lambat, salahkan abah,” ujar Faizal di ruangan kapsyen.

Di dalam perjalanan ke sekolah, pelantun lagu patriotik ‘Malaysia’ itu turut dilihat menegur kelakuan anak-anaknya dan menasihati mereka.

Sementara itu di ruangan komen, rata-rata wargamaya memberikan pujian terhadap cara Faizal mendidik anak-anaknya.

Ramai yang suka Faizal menegur kelakuan anak-anaknya dengan cara ‘tegas tetapi lembut’ serta penggunaan bahasa Inggeris yang ‘sedap didengar’.

“@duchess Weh kat sekolah cikgu tanya kamu anak siapa? pastu diorang jawab, bapak saya faizal tahir, cikgu. PERGHHHH.”

“@hamba abdi Macam tengok mat saleh hantar anak pergi sekolah.”

“@shazashifaa: Alahai boleh nangis dengar orang cakap lembut gini. Didikan bagus yang dia dapat, macam tu lah dia didik anak-anak dia.”

“@Mazenah06: Sedap dengar Faizal baca doa dengan cakap orang putih. Anak ramai banyaklah ragam. Bertabahlah yer.”

“@nurul syuhada Bapak buka pintu untuk anak its another level.”

“@IbuIzzharMalique: 10 kali ulang.. Bebelan paling sopan je dengar.. Kalo kena bebel mcm ni, seribu kali pun takpe.. Tak terasa hati.. Selalu kena bebel pedlh di hati.”

“@endesty: Alahai lembutnya bapaknya communicate dengan anak.. dia punya slang BI…masyaallah…teruja maksssssssl!”

Sehingga kini, perkongsian tersebut telah menerima hampir 700,000 tontonan daripada warga TlkTok.

Sekadar info, Faizal Tahir dan isteri, Siti Raihanim Rohan mendirikan rumah tangga pada tahun 2001.

Pasangan tersebut dikurniakan tujuh orang anak iaitu Ahmad Mikaeel Zidane, Ahmad Rifa’ei Zidane dan Khalid Al-Walid, Siti Raudhah Nur Iman, Siti Rawdha Nur Jannah, Siti Nawar Malaikha dan seorang bayi yang baru dilahirkan pada Disember 2021.