Disangkakan disihir, rupanya ini punca sebenar sakit Kazim

Disangkakan disihir, rupanya ini punca sebenar sakit Kazim

Teka-teki sakit misteri yang menimpa Datuk Mohd Kazim Elias seperti yang tular baru-baru ini akhirnya terlerai.

Pakar kulit berpendapat penyakit yang dihadapi pendakwah bebas yang lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim itu berkemungkinan berkaitan dengan penyakit kulit, ekzema.

Bagaimanapun, pakar kulit dari Klinik Kulit Kuala Lumpur, Datuk Dr Low Bin Tick menyarankan supaya pendakwah itu segera mendapatkan rawatan di mana-mana klinik kulit berhampiran.

Memetik laporan Sinar Harian, penyakit tersebut bermula daripada alahan biasa yang akhirnya menyebabkan luka dan ditumbuhi beberapa ketulan kecil warna hitam.

“Ini bermula dengan alahan kemudian garu sehingga pecah dan menyebabkan kuman dari kuku masuk dalam daging kulit yang pecah itu.

“Sebab itu ketulan kuning dan hitam itu adalah nanah daripada jangkitan tersebut,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

Pada Khamis, Ustaz Kazim berkongsi penderitaan dialami beliau sejak lapan bulan lalu yang menyebabkan luka di seluruh badan termasuk muka.

Menurutnya, keadaan itu bukan sahaja menyebabkan rasa sakit, gatal dan pedih, malah membuatkan beliau gelisah hingga tidak boleh tidur seharian sejak beberapa bulan lalu.

Dalam pada itu, Dr Low berkata, penyakit tersebut ada rawatan yang dikhususkan supaya cepat pulih.

Disyorkan artikel ini:

Bagaimanapun, beliau yang juga ahli Persatuan Dermatologi Malaysia (PDM) berkata, ia memakan masa dalam dua hingga tiga kali perjumpaan untuk pulih.

“Ubat pertama adalah untuk mematikan kuman dahulu kemudian, sapu krim antibiotik selalu untuk hilangkan nanah itu.

“Kemudian kita juga sediakan ubat antibiotik makan dan vitamin C untuk bagi dalaman kita kuat.

“Jadi, jangan risau. Penyakit ini ada ubatnya tetapi ia memakan masa sedikit,” ujarnya.