Disisih rakan sepejabat? Ini 12 tabiat yang boleh buat rakan sepejabat meluat dengan anda

Disisih rakan sepejabat? Ini 12 tabiat yang boleh buat rakan sepejabat meluat dengan anda

 

ANDA ada pengalaman disisih rakan sepejabat? Masuk saja pejabat, orang kiri kanan menjeling dan mencebik sedangkan anda tak ada buat salah apa.

Kalau terjadi, mungkin ada salah yang anda buat, cuma tak perasan. Kadang-kadang ada sikap atau tabiat yang kita fikir tak ada masalah tapi sebenarnya mengguris hati kawan atau lebih teruk lagi, buat orang menyampah pada kita.

Sebab itu penting untuk kita cermin diri. Semak semula sikap dan tabiat sendiri. Lebih penting lagi, kalau kita tahu ada buat silap, ringankan mulut untuk minta maaf dan berubahlah.

Untuk mudahkan lagi proses cermin diri anda itu, Relevan senaraikan 12 tabiat yang boleh buat rakan sepejabat menyampah dengan anda. Semak satu-satu, mana tahu ada terlekat juga sikap ini pada diri anda.

 • Datang lambat

Sudahlah selalu datang lambat, bila sampai buat macam tak ada salah apa. Hubungan rakan sekerja, antara lain, berdiri pada asas hormat-menghormati. Kalau berkali-kali anda tidak menepati masa, itu bermakna anda tidak hormat pada masa orang lain.

Kalau sudah tiada hormat, pastilah akan ada yang membenci. Tambahan lagi kalau kelewatan anda menyukarkan kerja rakan lain. Macam yang selalu dipesan orang tua – hidup jangan menyusahkan orang.

 • Makan atas meja

Kadang-kadang kawan tak kisah kalau anda pilih untuk makan di meja kerja. Orang pun faham, anda nak cepat sebab kerja banyak.

Tapi kalau makanan itu jenis yang berbau kuat, janganlah makan di meja. Selamba kunyah petai dan jering di sebelah kawan yang tengah berusaha nak faham emel dari sumber manusia. Mana tak kawan itu marah?

 • Yang busut dikata gunung

Kawan-kawan yang merungut tentang sikap bos atau polisi syarikat itu normal. Tapi kalau sepanjang hari mahu merungut, malah segala cadangan dan polisi syarikat ditentang semberono, susah juga nak dibuat kawan.

Orang sebegini suka membesarkan masalah. Hal kecil diperbesar dan rungutannya meleret-leret. Sikap negatifnya itu boleh berjangkit, jadi berhati-hati.

 • Mat soalan

Satu cadangan orang beri, 20 soalan kita tanya. Kalau soalan itu ditanya dengan niat baik dan tersusun, tak apa. Ini bertanya sekadar mahu mempertikai.

Orang sebegini biasanya hanya mahu cari alasan untuk tidak melaksanakan tugasan atau cadangan. Atau, lebih teruk lagi, hanya mahu dilihat pandai dengan soalan-soalannya yang caca marba.

 • Selekeh dan busuk

Ini asas. Pastikan kita jaga penampilan, kekemasan dan bau badan. Kalau semua ini tidak dijaga, tak perlu tunggu rakan sekerja, kita berselisih di tepi jalan pun orang dah pandang semacam.

Di pejabat lebih penting. Bukan saja kekemasan diri, meja kerja pun perlu selalu kemas dan teratur. Lepas makan di pantri, jangan biarkan meja comot dengan kotoran. Sampah juga jangan dibiarkan bersepah.

 • Suka menyampuk

Penting untuk kita sedar diri apabila berinteraksi dengan kawan-kawan. Jangan semua hal nak kita sibukkan.

Pantang nampak kawan-kawan bersembang, laju saja kita jenguk muka nak bersembang sekali. Waktu orang tengah bercakap, asal boleh mahu menyampuk.

Elakkan sikap sebegini, nanti orang benci.

 • ‘Profesor’ serba tahu

Dari isu politik, perubatan, teknologi, ekonomi hingga sukan, semua ilmu kita tapau. Kalau pun betul anda tahu banyak benda, tak perlu beritahu semua orang. Pamerkan pengetahuan anda hanya pada waktu yang sesuai.

Apabila dilihat tahu semua benda, sesetengah orang rasa takut untuk berbual dengan kita. Mereka rasa rendah diri atau mungkin, rasa semak dengan syarahan yang tak kena tempat. Maka, berpada-padalah.

 • ‘Terpaling’ politik

Memang politik itu pengetahuan am yang penting tapi kalau di pantri cerita politik, di meja kerja cerita politik, dalam mesyuarat pun cerita politik; susahlah.

Simpan kecenderungan politik anda pada diri sendiri. Tak perlu dalam setiap saat kita cuba nak rekrut kader politik baharu di pejabat.

 • ‘Terpaling’ fesyen

Pejabat bukan pentas fesyen. Cukuplah kita berpakaian kemas, sesuai dan sedap mata memandang. Kalau kawan pakai seluar yang tak kena warnanya dengan baju, tak apalah. Tak perlu kritik bersungguh.

Apatah lagi kalau kritikan itu termasuk pada wajah atau bentuk badan. Kalau kawan itu berat badannya terlebih, cukuplah kita mencadangkan rejim senaman atau diet yang sesuai secara sederhana.

Jangan diulang-ulang yang kawan itu gemuk; dia tahu dia gemuk.

 • Bising

Banyak kerja yang memerlukan fokus dan suasana yang tenang. Kadang-kadang, ada kawan yang mahu berbincang sesuatu. Sebab itu buka lagu Dream Theater kuat-kuat di meja anda itu bukan idea yang baik.

Begitu juga apabila kita berbual dan bergurau. Tak perlu cakap kuat-kuat macam mahu satu pejabat dengar.

 • Berpuak

Akuilah, ini amalan zaman sekolah. Dah tua-tua ini, anak pun dah bersusun, tak perlulah lagi nak berpuak-puak di pejabat.

Mempunyai lingkaran kawan rapat di pejabat itu tidak salah tapi jangan amalkan sikap berpuak. Maknanya, sikap tidak mahu bergaul dan sering bersangka buruk dengan orang di luar lingkaran. Sikap itu yang perlu dibuang jauh-jauh.

 • Kera sumbang

Ini sensitif sikit sebab ada orang yang sikapnya memang introvert dan kurang bercampur orang. Tak apa sebenarnya kalau anda memang ada kekok sosial sebegitu.

Yang menjadi masalah apabila setiap aktiviti bersama di pejabat tidak disertai, malah sembang-sembang biasa juga anda tidak terlibat. Sampaikan tiada langsung orang yang boleh dianggap kawan di pejabat, itu masalah.