Dituduh gambarkan Anwar Ibrahim ‘bersekongkol’ dengan pengkhianat, ini penjelasan Betty Banafee

Dituduh gambarkan Anwar Ibrahim ‘bersekongkol’ dengan pengkhianat, ini penjelasan Betty Banafee

 

Betty Ibtisam binti Abu Bakar Benafe atau lebih dikenali sebagai Betty Banafe merupakan seorang penyanyi, pelakon dan pengacara yang terkenal di Malaysia. Beliau berdarah kacukan Melayu, Arab, Jawa dan Belanda.

Baru-baru ini, dia telah memuatnaik satu posting di akaun instagramnya @bettybanafee mengenai individu yang telah melakukan aktiviti penggubahan wang haram.

Nafi Anwar Ibrahim Bersekongkol

Menerusi postingnya di instagram, dia telah memberi penjelasan tentang atas dakwaan pengkhianat MCMC dan menegaskan bahawa dia tidak menggambarkan YAB PM Dato sri Anwar Ibrahim bersekongkol dengan pengkhianat dan penipu yang terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram.

Katanya, pengkhianat tersebut terbukti memang ada kes aktiviti pengubahan wang haram ini dan disebabkan itu SPRM telah membekukan akaunnya.

Saya tidak menggambarkan YAB PM Dato sri Anwar Ibrahim *bersekongkol* dengan Pengkhianat dan Penipu yang mengelar dirinya sebagai ahli perniagaan, yang kononnya di dakwa terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram, tulisnya.

Masih Dalam Proses Mahkamah

Tambahnya lagi, semua saman telah dimasukkan ke mahkamah dan keputusan audit forensik akan dikeluarkan pada 3 Febuari 2023. Menurutnya, pembuangan director yang dibuat itu adalah tidak sah kerana proses mahkamah sedang berjalan dan yang dipinta hanyalah dokumen syarikat sahaja.

Saman semua dah dimasukkan ke mahkamah mahkamah dan keputusan audit forensic akan diberikan pada 3 February 2023. Pembuangan Director yang dibuat adalah tidak sah kerana proses mahkamah sedang berjalan dan yang dipinta hanyalah dokumen syarikat sahaja dan itu adalah hak seorang pengarah dan pemegang saham tapi di nafikan.

Sempat dia bersoal dalam postingnya mengenai kredibiliti pengkhianat tersebut sehingga pengarah itu dibuang atas alasan tiada kredibiliti dan tiada sumbangan. Soalnya lagi apa latar belakang pengkianat tersebut sehingga disanjung begitu sekali.

Alasan pembuangan adalah kerana tiada kredibiliti sebagai Pengarah dan tiada sumbangan. Tinggi sangat ke kredibiliti si hitam sebagai pengarah?? Apa background si Hitam sampai merasakan dia adalah seorang pengarah yang berkredibiliti?? Soal Betty

Sekadar info, Betty juga merupakan penyanyi wanita yang memperjuangkan irama muzik pop etnik bernuansa muzik Arab demi survival dalam industri seni suara tanah. Betty Banafe merupakan graduan Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan telah memperoleh kelulusan Sarjana Muda Komunikasi Massa.