Ebit akan jumpa Upsi

Ebit akan jumpa Upsi

Kemelut di antara pendakwah bebas Ebit Lew dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) mungkin akan terlerai selepas pertemuan bersama pihak pentadbiran universiti.

Ia selepas Ebit diminta membuat permohonan maaf secara terbuka kepada pihak pentadbiran universiti oleh Naib Cancelornya Prof Dr Shatar Sabran, semalam.

“Sedang diusahakan, dengan perbincangan,” katanya kepada Malaysiakini apabila ditanya mengenai perkembangan terbaru berhubung bantuannya itu.

“Insya-Allah saya akan ke sana nanti. Doakan,” katanya apabila diminta mengesahkan perbincangannya bersama pihak universiti.

Bagaimanapun, Ebit enggan mendedahkan butiran lanjut mengenai rancangan pertemuan tersebut.

“Nanti kalau OK, saya beritahu,” katanya ringkas.

Sebelum ini, Ebit yang terkenal kerja-kerja kebajikan mengusahakan bas percuma kepada pelajar Upsi yang terpaksa pulang semula ke rumah masing-masing selepas pendaftaran masuk secara fizikal ke pusat pengajian itu ditangguhkan susulan penularan Covid-19.

Difahamkan bantuan yang dihulurkan itu tidak dibuat melalui pihak pentadbiran Upsi, sekali gus Ebit memohon maaf dan menyatakan kesilapan pihaknya.

Untuk rekod, Malaysiakini sebelum ini cuba mendapatkan penjelasan lanjut pihak Upsi khususnya dari Shatar tetapi tidak berhasil.

Sumber : Malaysiakini