Fitnah PH menang PRU-14 kerana janji hapuskan hutang PTPTN, wargamaya anggap KP UMNO jelmaan Papagomo

Fitnah PH menang PRU-14 kerana janji hapuskan hutang PTPTN, wargamaya anggap KP UMNO jelmaan Papagomo

Pengguna media sosial negara ini pantas menyamakan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki dengan blogger yang terkenal dengan berita fitnah, Papagomo susulan kenyataan fitnahnya terhadap PH semalam.

Asyraf, dalam kenyataan yang dipetik melalui akhbar dalam talian Sinar Harian semalam mendakwa antara gelombang kejayaan Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu adalah disebabkan janji mahu menghapuskan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Susulan itu katanya, ramai anak muda memenuhi ruangan media sosial empat tahun lalu begitu teruja dan menzahirkan kepuasan hati mereka kerana tidak perlu lagi membayar semula pinjaman tersebut.

“Antara janji PH yang paling berjaya mencetuskan gelombang besar kemenangan mereka adalah janji penghapusan hutang PTPTN.

“Sehinggakan ruangan media sosial empat tahun lalu pada tarikh hari ini (10 Mei) dipenuhi dengan pelbagai reaksi di kalangan anak-anak muda yang begitu seronok menzahirkan kepuasan hati mereka tidak perlu lagi membayar balik hutang PTPTN,” katanya menerusi satu hantaran di Facebooknya semalam, seperti dilaporkan akhbar Sinar.

Mengulas lanjut, Asyraf turut mendakwa ramai dalam kalangan ibu bapa termasuk jentera UMNO sendiri termakan dengan janji tersebut.

“Masakan tidak ada antara anak-anak mereka bersungguh-sungguh memujuk rayu.

“Bayangkan hutang PTPTN kakak sahaja yang kena bayar RM35,500, adik RM28,000. Kalau PH menang jimat RM63,500!” katanya.

Dalam perkembangan sama, beliau turut memuat naik tangkap layar individu yang menzahirkan rasa gembira dengan berita berkenaan, antaranya mereka boleh melancong ke luar negara berikutan mendakwa nama mereka sudah tidak tersenarai dalam senarai hitam.

Namun begitu, selepas diteliti kembali manifesto melibatkan tawaran pendidikan oleh ketiga-tiga blok parti bertanding PRU-14 sebelum ini, hanya Pas, rakan semuafakatnya dalam merampas kerajaan PH secara haram melalui Langkah Sheraton yang menawarkan penghapusan ‘total’ hutang peminjam PTPTN.

Manakala PH pula dalam tawarannya ketika itu memberi kelonggaran penangguhan kepada peminjam sehingga peminjam berjaya mendapatkan pekerjaan dengan pendapatan minima sebanyak RM4,000.

Tawaran pendidikan 3 blok parti bertanding PRU-14

Ramai yang berpendapat, fitnah Asyraf itu bertujuan menarik perhatian PM, Ismail Sabri yang sehingga kini masih enggan melantiknya ke dalam barisan anggota kabinetnya meskipun dirinya berstatus Naib Presiden UMNO sama seperti Ismail.