[Gambar] Viral anak Melayu jadi gay, kahwin kaum sejenis di Australia

[Gambar] Viral anak Melayu jadi gay, kahwin kaum sejenis di Australia

 

Digemparkan di laman sosial apabila seorang anak lelaki Melayu dikatakan telahpun berkahwin sama jenis di Austalia.

Turut mengejutkan apabila laman berita Australia mengatakan bahawa pasangan tersebut adalah pasangan pertama berkahwin setelah perkahwinan sama jenis dibenarkan di Australia.

Lelaki tersebut dikatakan bernama Afham Janil dilihat terpampang di muka depan NT News oleh kerana menjadi pasangan pertama berkahwin sejenis di negara itu.

Berikut adalah petikan dari NT NEWS.

Encik Edwards berkata mereka telah memasukkan borang yang diperlukan 30 hari yang lalu tetapi tidak merancang perkahwinan sebenar.

“Kami fikir kami hanya mempunyai dua saksi dan kami akan menyeret dua orang di luar jalan,” katanya.

“Tetapi kami fikir ia agak bodoh kerana tidak mempunyai pesta jadi kami hanya menganjurkan bahawa dalam beberapa hari yang lalu.”

Tetamu perkahwinan Rob Tait berkata ia senang untuk menyaksikan rakannya Encik Edwards, seseorang yang dia panggil “salah satu legenda Darwin”, berkahwin dengan seseorang yang dicintainya.

“Dia telah memberikan perkhidmatan klinikal bertahun-tahun bukan sahaja kepada pesakit di hospital awam tetapi juga telah melakukan banyak kerja jangkauan masyarakat.”

“Untuk melihatnya gembira dan begitu banyak kandungan dan menjadi orang pertama yang meraikan kejayaan ini bukan hanya untuk dirinya sendiri tetapi juga untuk NT keseluruhannya hanyalah satu keseronokan mutlak.” – Northern Teritory News

Gambar gambar lama Afham Janil juga turut tersebar di laman twitter menunjukkan bahawa Afham Janil sebelumnya adalah seorang yang agak berakhlak berbanding dengan Afham Janil sekarang.

Perkahwinan utama dan intim di pejabat pendaftaran di Darwin semalam telah turun dalam buku sejarah.

Sewaktu perkahwinan tersebut, kesatuan Keith Edwards dan Afham Janil adalah peristiwa yang terpendam yang dihadiri oleh beberapa kenalan dekat.

Akan tetapi ianya menjadi lebih terkenal kerana pasangan itu merupakan pasangan pertama yang berkahwin sejak Perkahwinan sama jenis dibenarkan dan digunapakai di Australia.

Encik Edwards berkata ia adalah kelegaan untuk dapat berkahwin dengan rakannya secara sah di Australia.

“Ia tidak membuat apa-apa perbezaan dalam hubungan kita, tetapi ia bagus untuk dapat menyokong bagaimana perasaan kita tentang satu sama lain.”

lelaki melayu

Encik Edwards berkata pasangan itu, yang bertemu hampir tiga tahun lalu, menjalinkan hubungan 3 bulan lalu.

“Tetapi kami tidak fikir akan berkahwin kerana tidak jelas bahawa kami boleh melakukannya.”

Dia mengatakan bahawa walaupun mereka tidak pernah menahan diri daripada menjadi penyayang di khalayak ramai, sukar untuk mengguncang perasaan bahawa ia mungkin dikutuk.

“Kami berjalan di sekitar Darwin, memegang tangan, memeluk dan tiada siapa yang mengatakan sesuatu yang negatif. Tetapi anda masih merasa seperti itu mungkin anda tidak perlu berbuat demikian. ”

Walau bagaimanapun, Encik Edwards berkata bahawa pengenalan kesamarataan perkahwinan telah menjadikannya lebih selesa.

“Saya fikir ia kurang terdedah sekarang. Ia menjadikan anda berasa normal. ”

Suaminya Afham Janil berkata pasangan itu telah melancarkan rancangan perkahwinan semalam dalam beberapa hari sahaja.

“Kami malu sebelum ini,” katanya.

“Kami hanya menganjurkan selama tiga atau empat hari.”