Gara-gara terbitkan kenyataan berunsur kebencian agama, MP Permatang Pauh berdepan kehilangan status Ahli Parlimen

Gara-gara terbitkan kenyataan berunsur kebencian agama, MP Permatang Pauh berdepan kehilangan status Ahli Parlimen

Ahli Parlimen Permatang Pauh Muhammad Fawwaz Mohamad Jan memohon maaf berhubung kenyataan yang dimuat naik di Facebooknya yang mendakwa orang kafir berusaha untuk menjatuhkan agama Islam.

Memetik Malaysiakini, Muhammad Fawwaz yang juga ketua Pemuda PAS Pulau Pinang mendakwa kenyataan berkenan ditulis dan dimuat naik oleh pengendali (admin) laman Facebooknya itu.

“Saya memohon beribu kemaafan diatas kecuaian dan kekhilafan yang berlaku, posting ini tidak berniat untuk menyingung perasaan mana-mana pihak atau perkauman.

“Posting ini juga bukan daripada YB, tetapi daripada admin yang bertugas. Kenyataan ini tidak ada kaitan dengan YB Ustaz Fawwaz dan tanpa pengetahuan YB,” kata kenyataan susulan di ruangan komen.

Kenyataan yang dimaksudkan itu berbunyi: “Dalam sirah belum pernah ada sejarah kafir ada keinginan untuk memartabatkan agama mu wahai Muslim, tetapi menjatuhkan agama mu selalu diingatkan dalam al-Quran.”

Kenyataan itu bagaimanapun sudah tidak lagi boleh diakses.

Kenyataan itu dilihat bercanggah dengan tulisan Presiden PAS Abdul Hadi Awang dalam buku Fiqh al-Harakah.

Pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussein menyorot perkara itu dengan dengan memetik beberapa contoh bantuan orang kafir terhadap Nabi Muhammad SAW bagi dakwah Islam, seperti dinyatakan dalam tulisan Abdul Hadi.

Ini termasuklah tindakan Abu Talib mempertahankan Nabi Muhammad SAW yang dihalang oleh Quraisy dari berdakwah, bantuan dari raja Habsyahyang ketika itu tidak beragama Islam kepada kepada Nabi Muhammad SAW dan tindakan seorang kafir bernama Mat’am bin ‘Adi memberi perlindungan kepada Nabi Muhammad SAW untuk pulang dari Taif dan masuk ke Mekah.

Muhammad Fawwaz merupakan pendakwa bebas sebelum bertanding sebagai calon Perikatan Nasional (PN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-15 lalu.

Dia berhasil menawan kubu kuat PKR di Permatang Pauh menewaskan penyandangnya, Nurul Izzah Anwar.