Gempar!!! Akhbar ‘The Star’ dedah Peja terima hampir RM40 ribu untuk tugas 12 hari jadi penasihat PM

Gempar!!! Akhbar ‘The Star’ dedah Peja terima hampir RM40 ribu untuk tugas 12 hari jadi penasihat PM

Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dibayar gaji sekitar RM27,000 sebulan sebagai penasihat khas bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam jawapan bertulis parlimen, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Ahmad Faizal dibayar sejumlah pro-gaji dengan gaji bulanan RM27,227.20 dan penggantian notis penamatan perkhidmatan dengan gaji satu bulan.

“Kedudukan itu tidak melibatkan pembayaran pencen,” kata Ismail Sabri ketika menjawab pertanyaan Lim Lip Eng (PH-Kepong).

Lim meminta Perdana Menteri untuk menyatakan jumlah gaji yang diterima oleh Ahli Parlimen Tambun sebagai penasihat khas Muhyiddin, dengan pangkat menteri.

Ahmad Faizal dilantik sebagai penasihat khas Muhyiddin pada 5 Ogos, dan mantan perdana menteri mengundurkan diri pada 16 Ogos.

Ismail menjelaskan bahawa bekas menteri besar Perak itu dilantik sebagai penasihat berstatus menteri untuk menasihati perdana menteri mengenai hal-hal jaringan masyarakat.

“Dia diamanahkan untuk mendekatkan hubungan antara pemerintah dan pemimpin masyarakat, meningkatkan pemahaman rakyat mengenai dasar pemerintah melalui saluran komunikasi yang berkesan, dan juga meningkatkan sistem penyampaian kerajaan dari aspek sosio-ekonomi, “tambah Ismail Sabri.

Ahmad Faizal adalah Menteri Belia dan Sukan, ADUN Chenderiang dan juga Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Sumber – TheStar