Gempar!!! Jika benar dakwaan KJ, kenapa Muhyiddin gagal meminta bantuan Brunei ataupun Saudi mendapatkan bekalan vaksin Covid-19?

Gempar!!! Jika benar dakwaan KJ, kenapa Muhyiddin gagal meminta bantuan Brunei ataupun Saudi mendapatkan bekalan vaksin Covid-19?

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin, yang juga bertanggungjawab untuk program vaksinasi Covid-19 negara, mengakui bahawa orang ramai bertanya mengapa mereka belum menerima janji temu vaksinasi.

Ini kerana Fasa 2 vaksinasi yang melibatkan individu berumur 60 tahun ke atas serta yang mempunyait penyakit kronik sepatutnya bermula minggu depan.

“Terdapat kekhuatiran yang dinyatakan mengenai vaksinasi Covid-19 di Malaysia. Orang ramai bertanya-tanya mengapa kadar vaksinasi kelihatan perlahan.

“Orang yang telah mendaftar pada bulan Februari bertanya bila mereka akan mendapat janji temu,” katanya dalam satu kenyataan.

Khairy mengatakan bekalan vaksin masih rendah dan bekalan lebih stabil hanya dijangka mulai bulan Jun dan seterusnya.

“Salah satu sebab terbesar untuk bekalan vaksin rendah di Malaysia dan negara berpendapatan sederhana lain adalah kerana negara-negara kaya telah mengepung pasaran vaksin Covid-19.

“Beberapa negara kaya telah membeli vaksin tiga hingga lima kali lebih banyak daripada warganya. Banyak syarikat farmaseutikal lebih memilih negara kaya atas sebab yang jelas.

“Itulah sebabnya Malaysia terpaksa mengimbangi portfolio vaksin Covid-19 untuk memasukkan Pfizer, AstraZeneca dan juga vaksin dari negara-negara bukan Barat seperti Sinovac (China),” katanya.

Namun, Khairy mengatakan dia menjangkakan vaksinasi besar-besaran akan dilaksanakan pada Jun.

Dia memberi jaminan bekalan yang mencukupi untuk vaksinasi 80 peratus penduduk pada akhir tahun ini. “Buat masa ini, permintaan melebihi penawaran,” tambahnya.

Khairy berjanji akan mendorong pembekal vaksin untuk membuat penghantaran lebih cepat.

“Oleh kerana saya tahu semua orang ingin mendapatkan vaksinasi Covid-19 mereka, saya harus mengatur jangkaan berdasarkan bekalan vaksin.

“Saya akan terus mendesak agar lebih banyak bekalan vaksin tiba lebih cepat. Sementara itu, harap jaga prosedur operasi standard (SOP) dan dalam beberapa bulan mendatang, anda akan mendapat pemberitahuan di aplikasi MySejahtera atau melalui SMS yang memberitahu anda mengenai janji temu vaksinasi anda,” katanya. – MK