Gempar!!! Krisis dengan istana, benarkah sesuatu yang ‘besar’ bakal berlaku pada hari terakhir darurat?

Gempar!!! Krisis dengan istana, benarkah sesuatu yang ‘besar’ bakal berlaku pada hari terakhir darurat?

Agong ada 48 jam untuk singkirkan PM? Yang di-Pertuan Agong hanya mempunyai masa sekitar 48 jam untuk menyingkirkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Setelah tengah malam esok, peraturan darurat akan berakhir, dengan itu membatasi dan melemahkan kuasa yang diberikan kepada Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di bawah perisytiharan darurat saat ini, yang memungkinkan raja meluas untuk bahkan melepaskan perdana menteri Menteri.

Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh raja?

Langkah paling jelas dan jelas adalah memanggil semua anggota Parlimen secara individu ke Istana Negara secepat mungkin untuk menentukan sama ada Muhyiddin masih mendapat sokongan majoriti Dewan.

Ini akan menjadi barometer terbaik, kerana ini adalah langkah terbaik seterusnya untuk gerakan tidak percaya di Dewan Rakyat, yang diharapkan dapat disekat oleh Speaker Datuk Azhar Azizan Harun.

Pada masa ini, Muhyiddin nampaknya mendapat sokongan 114 anggota Parlimen kepada 105 pembangkang.

Walau bagaimanapun, kita mesti mengambil kira bahawa Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dengan jelas telah mengatakan berkali-kali bahawa partinya tidak menyokong presiden Bersatu tetapi hanya menyokong pentadbiran Perikatan Nasional (PN).

Sekiranya 37 ahli Parlimen Umno mendapat sokongan daripada Ahli Parlimen Pagoh, ia secara berkesan dapat membatalkan pentadbiran Muhyiddin.

Sebaliknya, sekiranya kelompok menteri dan timbalan menteri Umno terus menyokong pemerintahan yang sakit ini, ia akan meninggalkan parti itu dengan 22 anggota parlimen yang masih dapat melepaskan Muhyiddin dari jawatan dengan selesa.

The Vibes melaporkan bahawa hanya lima ahli parlimen Umno yang melepaskan diri dari PN untuk membubarkan pentadbiran sekarang.

Namun, ini masih akan membuat pembangkang kurang dari posisi tegas untuk membentuk pemerintah, kerana hanya memerintah antara 109 dan 110 MP.

Seorang pakar perlembagaan kanan yang meminta namanya tidak disebutkan namanya memberitahu The Vibes bahawa di bawah sistem Westminster, jika menjadi jelas bahawa perdana menteri tidak lagi mendapat sokongan majoriti di Dewan, Agong dapat memberikan peluang kepada pemimpin pembangkang untuk berusaha membentuk kerajaan majoriti .

Sekiranya pembangkang gagal membentuk kerajaan majoriti, maka langkah seterusnya adalah pemerintahan gabungan minoriti.

Membatalkan Seksyen 11 peraturan darurat dapat membuang Muhyiddin

Peguam kanan Mohamed Haniff Khatri Abdulla menegaskan bahawa di bawah peraturan darurat, raja sebenarnya telah diberi kuasa mutlak melalui Perkara 150 (2) perlembagaan persekutuan, sehingga berakhir pada tengah malam esok.

“Kalimat pertama Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021 menyatakan: Peraturan yang diumumkan oleh Yang di-Pertuan Agong menurut Fasal (2B) Perkara 150 perlembagaan persekutuan.

“Kalimat ini saja menunjukkan bagaimana Agong memperoleh kuasa mutlaknya semasa keadaan darurat, yang kemudiannya diberikan kepada perdana menteri dan kabinetnya, di bawah Seksyen 11 peraturan darurat.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia hanya dapat mencabut Seksyen 11 dan dengan melakukannya, dia segera menyingkirkan Muhyiddin dan kabinetnya dari tidak memegang jawatan yang berwenang,” kata Haniff.

Bahagian 11 ordinan tersebut menyentuh kuasa eksekutif dan perundangan.

Ia menyatakan:

Selama kecemasan berkuatkuasa –

(a) Perdana menteri dan kabinet yang ada tepat sebelum penerbitan pengisytiharan darurat pada 11 Januari 2021 yang telah dianugerahkan fungsi eksekutif akan terus menjalankan kewenangan eksekutif persekutuan dan orang-orang lain yang telah diberikan fungsi eksekutif oleh undang-undang akan terus menjalankan fungsi tersebut

(b) Menteri besar atau ketua menteri dan dewan eksekutif negeri atau kabinet negeri masing-masing yang ada segera sebelum penerbitan pengisytiharan darurat pada 11 Januari 2021 yang telah diberikan fungsi eksekutif akan terus menjalankan kewenangan eksekutif negeri-negeri dan orang lain yang diberi fungsi eksekutif oleh undang-undang akan terus menjalankan fungsi tersebut; dan

(c) Fungsi perundangan untuk membuat perundangan tambahan di bawah undang-undang persekutuan dan undang-undang negeri akan terus dilaksanakan oleh orang-orang yang diberi kuasa oleh undang-undang tersebut.

Apa yang berlaku semalam

Semalam, Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin mengeluarkan kenyataan di mana Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menegaskan bahawa permohonan untuk membatalkan peraturan darurat, bertarikh 21 Julai, “dibuat dengan tergesa-gesa tanpa mengemukakan di Parlimen “, dan bahawa” pernyataan yang bertentangan dan menyesatkan di Parlimen gagal menghormati prinsip kedaulatan undang-undang di Rukun Negara “.

Ini “mengabaikan fungsi dan kuasa Baginda sebagai ketua negara, seperti yang termaktub dalam perlembagaan persekutuan”.

“Untuk ini, Yang Mulia menyatakan kekecewaan besar atas pernyataan yang dibuat pada 26 Juli (Isnin) bahawa pemerintah telah mencabut semua peraturan darurat yang diumumkan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia, walaupun pencabutan belum diberikan persetujuan kerajaan,” kata pernyataan itu.

Tidak ada Agong yang pernah mengeluarkan kenyataan yang sangat tegas di mana dia menamakan individu di Putrajaya yang mengabaikan kehendak raja dan raja-raja Melayu.

Dokumen dua halaman itu menyatakan bahawa penguasa itu kecewa dengan Menteri Undang-Undang Datuk Seri Takiyuddin Hassan kerana menyesatkan Parlimen, menghina institusi raja, menentang arahan raja untuk membahaskan peraturan darurat, dan menyesatkan negara.

Raja telah menamakan Menteri Undang-Undang Datuk Seri Takiyuddin Hassan (kanan) yang telah mengecewakannya untuk persembahannya di Dewan Rakyat minggu ini. – Gambar Bernama, 30 Julai 2021

Raja telah menamakan Menteri Undang-Undang Datuk Seri Takiyuddin Hassan (kanan) yang telah mengecewakannya untuk persembahannya di Dewan Rakyat minggu ini. – Gambar Bernama, 30 Julai 2021

Namun, alih-alih mematuhi perintah dan kehendak Agong, pemerintahan Muhyiddin meningkat dua kali lipat dan secara terang-terangan memberitahu institusi kerajaan bahawa mereka hanya boleh bertindak atas nasihat kabinet.

Kenyataan panjang oleh Pejabat Perdana Menteri memetik Artikel 40 (1) perlembagaan persekutuan yang mengatakan bahawa Agong mesti mengikuti nasihat kabinet – dalam teguran tegas kepada ketua negara.

Bagaimanapun peguam kanan Datuk Seri Rajan Navaratnam mengatakan bahawa sementara Artikel 40 (1) menyatakan bahawa Agong dalam menjalankan fungsinya di bawah perlembagaan hendaklah bertindak mengikut nasihat kabinet, ia juga menyatakan kecuali yang dinyatakan lain dalam perlembagaan.

“Jadi, di mana perlembagaan memperuntukkan, Agong tidak dipaksa untuk bertindak atas nasihat kabinet.

“Dengan kata lain, ada kelayakan yang dinyatakan secara tegas di bawah Artikel 40 (1) perlembagaan persekutuan.

Dia memberi gambaran bahawa di bawah Artikel 150, raja memiliki kebijaksanaan mutlak untuk mengisytiharkan darurat kerana raja dan raja hanya akan berpuas hati bahawa keadaan darurat yang dahsyat dan ada ancaman terhadap keselamatan, kehidupan ekonomi, atau ketenteraman awam.

“Dengan kata lain, raja tidak dipaksa untuk mengumumkan darurat hanya karena Baginda telah dinasihatkan oleh kabinet untuk melakukannya.

“Ini jelas ketika raja menolak untuk mengumumkan darurat pada Oktober 2020 ketika itu diusulkan oleh perdana menteri,” kata Rajan.

Berita Penuh :https://www.thevibes.com/articles/news/36370/king-has-less-than-48-hours-to-remove-pm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter