Gempar!!! Menteri dedah RUU 355 masih belum diserah kepadanya untuk dibawa ke Parlimen

Gempar!!! Menteri dedah RUU 355 masih belum diserah kepadanya untuk dibawa ke Parlimen

Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar hari ini membuat kejutan apabila berkata Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) untuk meningkatkan hukuman jenayah di mahkamah Islam belum dibawa kepadanya untuk dibentangkan di Parlimen.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) kemudiannya mengarahkan soalan mengenai Rang Undang-undang yang biasa dikenali sebagai RUU355 kepada rakan sejawat kabinetnya yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama, Idris Ahmad.

“Setahu saya, undang-undang berkaitan agama perlu mendapat kelulusan negeri. Bagaimanapun, soal hal ehwal Islam hendaklah dirujuk kepada menteri hal ehwal Islam sendiri.

“Jadi, tiada apa yang dirujuk atau dibawa kepada saya untuk rujukan berhubung RUU yang akan dibawa ke Parlimen,” katanya di Dewan Rakyat semasa sesi penggulungan portfolionya hari ini, seperti dilaporkan portal akhbar The Malay Mail.

Wan Junaidi menjawab soalan Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (Machang-BN) yang sebelum ini membangkitkan soalan itu semasa gilirannya membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan (Anggaran 2022) minggu lalu.

RUU355 pertama kali dibentangkan di Dewan Rakyat pada 26 Mei 2016, sebagai rang undang-undang persendirian oleh Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Rang undang-undang seperti yang dicadangkan oleh Hadi bertujuan untuk menaikkan had hukuman maksimum mahkamah Syariah kepada penjara 30 tahun, denda RM100,000 dan 100 sebatan. Had semasa ialah penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan.

Kali terakhir ia dibangkitkan di Dewan Rakyat ialah pada 16 September, apabila Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberitahu Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad bahawa kerajaan bercadang untuk meminda Akta tersebut tahun ini.

“Sepanjang 2020 dan 2021, kerajaan melalui jawatankuasa teknikal Undang-undang Islam dan Sivil, di bawah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam, mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi membincangkan RUU355.

“Ini untuk melihat pelbagai aspek khususnya perlembagaan dan undang-undang syarak supaya RUU355 lebih menyeluruh dan mengukuhkan lagi bidang kuasa jenayah mahkamah Syariah,” kata Ismail Sabri dalam jawapan bertulis yang dimuat naik di laman web Parlimen ketika itu.

Wan Junaidi juga berkata beliau sedang berusaha untuk membentangkan semua Rang Undang-undang yang dibincangkan mengenai memorandum persefahaman (MoU) antara kerajaan dan Pakatan Harapan, sebelum atau semasa mesyuarat Julai tahun depan.

Rang undang-undang yang disebut Wan Junaidi ialah RUU Anti Lompat Parti, yang mencadangkan had dua penggal (10 tahun) untuk jawatan perdana menteri; dan Rang Undang-undang yang berkaitan dengan perkhidmatan Parlimen untuk memastikan kebebasan pentadbiran dan kewangan parlimen.

Satu lagi Rang Undang-undang yang telah dibentangkan oleh Ahli Parlimen Santubong untuk bacaan kali pertama adalah untuk pindaan perlembagaan bagi menjadikan definisi Sabah dan Sarawak selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963.