Gempar!!! Nyawa kerajaan dalam bahaya, pemimpin PN desak Muhyiddin segerakan bayaran geran J-Kom

Gempar!!! Nyawa kerajaan dalam bahaya, pemimpin PN desak Muhyiddin segerakan bayaran geran J-Kom

Wabak Covid-19 di Malaysia kadang-kadang seperti ‘roller coaster’. Pada waktu antara perintah kawalan pergerakan (PKP) pertama sekitar Mac tahun lalu dan kini berulang kembali, negara berdepan dengan pelbagai cabaran.

Berikut adalah garis masa episod berkisarkan situasi Covid-19 Malaysia.

PKP 1.0 dan pemulihan jangka pendek

Muhyiddin Yassin, kurang dari tiga minggu dengan jawatan baharunya sebagai perdana menteri dan sehari selepas negara mencatatkan 190 kes, mengumumkan negara akan dikenakan perintah kawalan pergerakan (PKP), istilah yang tidak biasa didengar pada masa itu tetapi kini menjadi sebahagian daripada kamus orang awam.

Ia sepatutnya berlangsung dari 18-31 Mac, tetapi dilanjutkan hingga 4 Mei, ketika PKP Bersyarat (PKPB) pertama akan bermula. Ia kemudian berakhir pada 9 Jun apabila kes menjadi satu digit, menandakan permulaan PKP pemulihan (PKPP)

Walaupun prosedur operasi standard (SOP) seperti pemakaian pelitup muka dan penjarakan sosial tetap ada, banyak juga mula kembali kepada normal antara ketika sempadan negeri dibuka semula dan kebanyakan sektor dibenarkan beroperasi.

Berbanding dengan negara jiran serantau, Malaysia dilihat dilihat memberi respons yang paling kuat dan berkesan ketika menangani penularan kes jangkitan Covid-19. Manakala Singapura, Filipina dan Indonesia bergelut dengan wabak itu dalam pertengahan tahun ini, angka harian jangkitan di Malaysia kekal rendah.

Pujian dan pengiktirafan buat KP Kesihatan

Figura yang sentiasa di kaca televisyen sejak peringkat awal wabak mula melanda negara, menerusi sidang media yang hampir setiap hari mengumumkan angka kes harian dan mengingatkan orang ramai untuk kekal duduk di rumah, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah menerima pujian rakyat Malaysia kerana menangani wabak itu dengan pantas.

Penghargaan dan pengiktirafan antarabangsa turut menyusul buat Hisham ketika itu.

Pada April, beliau dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Kepimpinan dalam Kesihatan Awam) oleh Universiti Kebangsaan Malaysia.

Pada akhir bulan itu, China Global TV Network menamakan Noor Hisham bersama Dr Anthony Fauci dari Amerika Syarikat dan Dr Ashley Bloomfield dari New Zealand sebagai salah seorang daripada tiga pegawai kesihatan awam terbaik di dunia, sebagai pengiktirafan atas pendekatan mereka yang jelas dan tenang dalam menangani pandemik.

Pada Ogos, beliau dikurniakan gelaran Tan Sri sempena ulang tahun Yang di-Pertuan Agong.

PRU Sabah

Pada 9 Ogos, kerajaan negeri Sabah mengisytiharkan pilihan raya DUN akan diadakan pada 26 Sept, walaupun kes Covid-19 di negeri itu sedang tinggi. Ramai yang takut akan kesan pergerakan orang antara Sabah dan Semenanjung pada bilangan kes yang mungkin meningkat.

Ketakutan itu disedari apabila kes harian, kebanyakannya di Sabah, meningkat menjadi tiga digit pada September. Kemudian, bermulanya “gelombang kedua” jangkitan, apabila kes berubah menjadi empat digit.

Pada 7 November, PKPB telah dilaksanakan di kebanyakan negeri di Semenanjung, yang menghentikan perjalanan antara negeri di kawasan yang terjejas. Namun, kurang dari sebulan kemudian, pada 5 Disember, sempadan negeri dibuka kembali.

PKP 2.0 atau Darurat?

Kekeliruan bertambah, ketika Muhyiddin dalam perutusan khas pada 11 Jan untuk mengumumkan permulaan PKP 2.0 di enam negeri pada 13 Jan.

Kemudian, kurang dari 24 jam kemudian, beliau mengumumkan perisytiharan darurat mendapat perkenan Yang Di-Pertuan Agong, berkuatkuasa serta-merta sehingga sekurang-kurangnya Ogos.

Darurat menyebabkan penggantungan Parlimen, keputusan itu mengundang kecewa pihak pembangkang dan beberapa di dalam Kabinet kerajaan. Darurat membolehkan kerajaan membuat undang-undang dan pindaan baru tanpa perbahasan.

Pelbagai negeri dikenakan dan ditamatkan dari pelbagai tahap pelaksanaan PKP hingga 5 Mac, yang seiring dengan permulaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) pada minggu berikutnya.

Gelombang Ketiga dan #KerajaanGagal

29 Mac adalah kali terakhir kes harian memburuk di bawah empat digit. Sejak itu, kes terus meningkat dan SOP berubah-ubah.

Tanda pagar #KerajaanGagal mula trending di Twitter secara berkala yang ditujukan untuk ahli politik yang dilaporkan ingkar akan SOP selain SOP yang menghairankan dan tidak jelas.

Pada 8 Mei, sehari selepas catatan kes harian sebanyak 4,498 ditetapkan, Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob berkata tidak akan ada “lockdown” di seluruh negara, dengan sekatan pergerakan hanya akan dibuat secara bersasar di lokaliti tertentu.

Namun…

Dua hari kemudian, Muhyiddin sekali mengumumkan Malaysia dikenakan PKP lain, dari 12 Mei hingga 7 Jun. #KerajaanGagal kembali trending ketika kerajaan diselar kerana membuat keputusan ‘U-turn’ secara tiba-tiba.

Pada 20 Mei, selepas mencatat 6,806 kes baharu, kes harian Covid-19 Malaysia per kapita mengatasi jumlah kes harian India setiap juta orang, mendahului negara yang wabak itu tahun ini dilihat sebagai salah satu yang terburuk dalam sejarah pendek wabak.

Pada 28 Mei, dengan kes harian meningkat di atas 8,000 untuk pertama kalinya, Perdana Menteri mengumumkan “total lockdown” di seluruh negara dari 1-14 Jun, menggantikan PKP yang sudah sedia ada.

Sekali lagi, orang awam dan pembangkang politik mengecam ketidaktentuan kerajaan dalam membuat keputusan dan mengkritik apa yang mereka anggap sebagai sekatan yang terlalu longgar dengan sebilangan besar industri dapat meneruskan operasi.

Kini, dengan angka kematian meningkat, ramai yang tertanya-tanya dimanakah silapnya.

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/06/dari-pujian-bertukar-kecaman-rentetan-episod-covid-19-di-malaysia/