Gempar!!! Polis Perak pertahan wanita GRO, enggan dedah siapa punca kluster Jalan Canning

Gempar!!! Polis Perak pertahan wanita GRO, enggan dedah siapa punca kluster Jalan Canning

Polis Perak menafikan dakwaan tular kononnya seorang pelayan pelanggan (GRO) yang bekerja di pusat hiburan Jalan Canning Estate di Ipoh, menjadi punca penularan wabak Covid-19 sehingga wujudnya Kluster Jalan Canning Estate seperti dilaporkan sebelum ini.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata hasil siasatan pihaknya mendapati, maklumat yang disebarkan adalah tidak tepat.

“Sebenarnya ada salah faham. Ada beberapa portal mendakwa wanita itu bertugas sebagai GRO. Tetapi sebenarnya wanita berasal dari China itu mempunyai pasport yang sah dan seorang yang mempunyai kerjaya dan sudah menjadikan Malaysia sebagai rumah kedua.

“Namun, beliau langsung tidak pernah bekerja sebagai GRO ataupun pergi ke pusat hiburan di Jalan Canning Estate, seperti yang telah dilaporkan. Jadi saya tidak tahu macam mana cerita itu kononnya beliau pergi ke pusat hiburan tersebut (kemudiannya disahkan positif dan punca penularan),” katanya dalam sidang media selepas memantau sekatan jalan raya di Plaza Tol Ipoh, Lebuhraya Utara Selatan arah Kuala Lumpur hari ini.

Mior Faridalathrash bagaimanapun tidak mendedahkan siapa sebenarnya punca kepada kewujudan kluster tersebut.

Pada 10 April lepas, Kementerian Kesihatan melaporkan wujudnya Kluster Jalan Canning Estate melibatkan sebuah aktiviti sosial yang diadakan di Jalan Canning Estate, Taman Canning di mana sehingga 12 April, sejumlah 60 individu telah disaring dengan 39 kes dikesan positif Covid-19 dalam kluster itu.

Susulan daripada itu, tular di media sosial kononnya kluster tersebut membabitkan aktiviti mendapatkan GRO di pusat hiburan tersebut, sehingga ada yang positif dan telah menjangkiti ramai individu yang lain. – MK