Gempar!!! Produk syarikat penapis air terkenal Korea Selatan dirampas

Gempar!!! Produk syarikat penapis air terkenal Korea Selatan dirampas

Sebanyak 2,797 produk pelbagai model bernilai RM7.5 juta milik sebuah syarikat penapis air terkenal dari Korea Selatan dirampas kerana dijual tanpa kelulusan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) pada Khamis.

Antara produk yang dirampas termasuk beberapa model penapis air dan periuk tekanan, seperti dilaporkan oleh Sinar Harian.

Pengarah KPDNHEP Kuala Lumpur, Ariffin Samsudin berkata, kesemua produk berkenaan dirampas dari sebuah gudang milik syarikat berkenaan yang terletak di Subang Jaya.

“Syarikat berkenaan memiliki lesen jualan langsung yang masih sah sehingga tahun 2023 untuk 21 jenis produk walaubagaimanapun barang yang dirampas ini merupakan produk yang dijual tanpa kelulusan KPDNHEP.

“Kita telah beri lesen, jadi produk yang mendapat kelulusan boleh dijual tetapi produk yang dirampas ini dianggap dibawa masuk secara haram kerana tidak mendapat kelulusan,” katanya pada sidang akhbar di Stor Eksibit KPDNHEP Kuala Lumpur di Segambut pada Selasa.

Ariffin menjelaskan, tindakan tersebut diambil untuk menjaga kepentingan pengguna dan memastikan pemegang lesen jualan langsung tidak menyalahgunakan kebenaran yang diberikan.

“Pengguna ini bila mereka nampak papan tanda ada lesen mereka anggap semua barang yang dijual selamat digunakan. Untuk menjaga kepentingan pembeli setiap produk yang hendak disenaraikan dalam jualan langsung perlu mendapat kebenaran,” jelasnya.

Katanya, pengarah syarikat tersebut akan dipanggil untuk membantu siasatan dalam masa terdekat.