Gempar!!! Selepas anggota polis, doktor pelatih pula didakwa lakukan seks, cabul pesakit di wad

Gempar!!! Selepas anggota polis, doktor pelatih pula didakwa lakukan seks, cabul pesakit di wad

Seorang doktor pelatih mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Selayang hari ini atas pertuduhan melakukan seks ke atas seorang pesakit wanita di wad sebuah hospital di sini, tahun lepas.

Yeah Wei Yee, 29, didakwa melakukan perbuatan itu terhadap seorang pesakit wanita berusia 25 tahun di wad hospital pada 4.30 pagi, 5 Sept 2020 mengikut Seksyen 377CA Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara minimum lima tahun dan tidak melebihi 30 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Tertuduh juga mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini atas pertuduhan menggunakan kekerasan jenayah dengan niat untuk mencabul pesakit itu di tempat dan masa sama mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebatan atau mana-mana dua daripada seksaan itu, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Nurul ‘Ain Shafie dan Khairunnisak Hassni menawarkan jaminan RM10,000 bagi pertuduhan melakukan seks dan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin untuk pertuduhan mencabul.

Peguam Yuvaraj Sugapathy, yang mewakili tertuduh memohon jaminan rendah berikutan anak guamnya merupakan seorang penjawat awam dan masih berada dalam tempoh latihan di hospital.

Hakim Nor Rajiah Mat Zin membenarkan lelaki itu diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin manakala jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin ditetapkan Majistret Nur Hafizah Rajuni, masing-masing dengan syarat tambahan tertuduh perlu melaporkan diri di balai polis berdekatan sebulan sekali selain dilarang mengganggu mangsa dan saksi pendakwaan.

Mahkamah menetapkan 15 Julai untuk sebutan semula kes.

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/15/doktor-pelatih-didakwa-lakukan-seks-cabul-pesakit-di-wad/