Gempar!!! Telur kena tarik

Gempar!!! Telur kena tarik

Singapura mengarahkan empat pengimport untuk menarik balik dari pasaran telur yang dihasilkan di Lay Hong Berhad Layer Farm Jeram di Malaysia, sebagai langkah berjaga-jaga.

Agensi Makanan Singapura (SFA) dalam laman sesawang mereka menyatakan arahan itu dibuat berikutan penemuan Salmonella Enteritidis (SE) pada produk itu yang boleh menyebabkan penyakit disebabkan makanan, jika makanan itu dimakan secara mentah atau separuh masak.

“Arahan menarik balik itu sedang berjalan. Ladang itu juga digantung dan SFA akan hanya menarik balik penggantungan itu apabila ladang itu menyelesaikan isu pencemaran SE itu,” menurut kenyataan disiarkan di laman sesawang SFA.

SE boleh dihapuskan dengan pemanasan, telur adalah selamat untuk dimakan jika mereka dimasak dengan betul, menurut kenyataan itu dan menambah, simptom jika terkena jangkitan termasuklah cirit-birit, sakit perut, demam, mabuk dan muntah-muntah.

Pengimport terbabit adalah Ang Seng Eggs Supplier, Dasoon Pte Ltd, Heng Guan Food Industrial Pte Ltd dan Lam Leng Trading Co. – HM