Hancur!!! Baru lepas bersedap-sedap ‘honeymoon’, dah dipanggil mengadap polis

Hancur!!! Baru lepas bersedap-sedap ‘honeymoon’, dah dipanggil mengadap polis

Sepasang suami isteri telah dipanggil untuk dirakam keterangan bagi membantu siasatan berkaitan dakwaan salah guna kebenaran rentas negeri yang tular di media sosial.

Ahli perniagaan dan isterinya telah memohon permit pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ke Johor Bahru, Johor di Balai Polis Wangsa Maju atas urusan perniagaan pada Isnin lalu.

Gambar pasangan berusia dalam lingkungan 20-an itu bagaimanapun tular di media sosial pada Jumaat apabila didakwa pergi berbulan madu di suatu kawasan peranginan yang menimbulkan kecaman netizen, lapor Sinar Harian.

Menurut Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintenden Ashari Abu Samah, lelaki itu telah mengemukakan surat arahan menjalankan tugas oleh syarikat.

“Berdasarkan dokumen yang dikemukakan olehnya, permohonan rentas negeri tersebut telah diluluskan oleh polis bermula pada Rabu hingga Sabtu,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Beliau berkata, berdasarkan keterangan pasangan tersebut mengesahkan bahawa mereka telah menginap di sebuah resort di Johor sepanjang urusan perniagaan mereka di sana.

“Mereka telah mengemukakan bukti segala urusan perniagaan serta resit tempat penginapan mereka.

“Pasangan ini juga mengesahkan ada memuat naik gambar mereka di akaun Instagram milik isterinya,” katanya.

Beliau berkata, pasangan itu menafikan berada di Pulau Perhentian, Terengganu sepertimana yang telah ditularkan.

“Lelaki itu telah menjelaskan ‘posting’ yang dimuatnaik di Instagram oleh isterinya bersifat peribadi tetapi telah ditularkan di Twitter.

“Netizen mempersoalkan kebenaran rentas negeri yang diberikan pihak polis kepada pasangan ini untuk tujuan berbulan madu,” katanya.

Ashari menasihatkan orang ramai yang mendapat kelulusan rentas negeri agar sentiasa berhati-hati dan bertanggungjawab serta tidak menyalahgunakan kebenaran rentas negeri yang dikeluarkan oleh pihak polis.

“Sekiranya terdapat individu yang menyalahgunakan kebenaran ini, tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mereka yang berkenaan,” katanya. – AA