Hanya guna baucar, lelaki ini tak pernah keluarkan wang selama 36 tahun

Hanya guna baucar, lelaki ini tak pernah keluarkan wang selama 36 tahun

 

Lelaki ini hidup puluhan tahun tanpa mengeluarkan wang tunai. Dia bergantung pada kupon atau baucar untuk ‘membeli’ pelbagai keperluan harian, termasuk makanan.

Tidak pasti jimat atau kedekut. Lelaki yang bernama Kiriya Hiroshi yang berasal dari Jepun ini tidak pernah mengeluarkan wang selama 36 tahun, lapor Sinchew Daily.

Hiroshi dilaporkan menggantikan wang tunai dengan baucar yang dia peroleh dari stok saham. Dia yang berusia 71 tahun rupanya sudah mula melabur saham ketika berusia 35 tahun.

Di pasaran saham Jepun, terdapat sistem khas di mana pelabur yang telah melaburkan sejumlah wang akan mendapat baucar sebagai hadiah.

Kini, nilai pasaran saham Kiriya mencapai 300 juta Yen (kira-kira RM1.2 juta). Dia juga mempunyai saham di lebih daripada 900 syarikat. Dan syarikat-syarikat inilah yang bertanggungjawab memberinya sejumlah baucar setiap tahun.

Dalam temubual bersama media tempatan, Kiriya mengatakan bahawa dia menggunakan baucar tersebut untuk barang keperluan harian. Kiriya boleh mendapatkan stok beras, minyak masak, garam, pakaian, kasut, dan juga basikal.

Kiriya dikatakan mengatur perbelanjaannya dengan ketat. Dia tidak akan membelanjakan barang yang melebihi nilai baucar. Selain itu, Kiriya hanya menggunakan basikal sebagai alat pengangkutan.

Tidak hairanlah dia mampu berjimat selama 36 tahun dengan hanya menggunakan baucar.