Hina petugas kesihatan, netizen desak KKM saman dua antivaks dalam ‘live’ fb

Hina petugas kesihatan, netizen desak KKM saman dua antivaks dalam ‘live’ fb

Sedih sangat tengok benda macam ni berlaku.

Nurse dan doktor bertungkus-lumus nak selamatkan nyawa dia, ikut prosedur yang betul supaya tak jadi perkara lebih teruk, dia pula pergi buruk-burukkan orang-orang bantu dia.

Inilah hasil daripada berita dan cerita palsu berkenaan dunia perubatan.

Mungkin ada cerita yang benar, tapi disebabkan ia melarat, menyebabkan masyarakat yang kurang tahu, jadi salah faham sehingga membahayakan diri sendiri.

Nak mati sendiri, itu tak jadi masalah. Masalahnya adalah penyebaran cerita yang tak benar, sehingga menfitnah orang-orang yang tak bersalah.

Malu tengok live ni.

Nampak dangkal sangat. Nampak Kabul ni tak faham prosedur hospital. Yang Affendy ni lagi lah. Diorang tak tahu kenapa Affendy ni dipuasakan, diberikan oksigen dan ditahan di ICU.

Bila disebarkan secara umum, dengan kejahilan yang amat-amat nyata, berbentuklah persepsi bukan-bukan terhadap orang ramai, maka berlakulah fitnah.

Doktor kena fitnah. Nurse kena fitnah. Hospital kena fitnah. KKM pun kena fitnah.

Semua difitnah disebabkan kebodohan. Ini bodoh namanya. Dia bodoh, lepas tu dia membodohkan orang lain, kemudian orang pun jadi bodoh macam dia.

Agak-agak doktor dan nurse boleh tak saman abang Affendy ni?

Ya boleh. Boleh sangat.

Dan boleh tak brader Kabul ni pun disaman?

Boleh. Malah, GPMC ini pun boleh disaman.

Tapi tu lah. Bila disaman, geng-geng sana akan bilang mereka adalah mangsa. Mereka akan kata, doktor-doktor ni gunakan kuasa untok memijak geng-geng diorang.

Padahal, dalam kes ni, mangsa sebenar adalah doktor dan nurse yang merawat Affendy ni. Mereka difitnah, dan ada hak nak pertahankan diri.

Dalam kes-kes fitnah sebegini, lebih-lebih lagi jika pelaku itu ramai pengikut, pelaku pasti akan yakinkan mereka adalah mangsa. Dia fitnah orang, dia pula dikatakan mangsa..

Tak payah pusing jauh-jauh sampai Iluminati lah, WHO lah, . Diri sendiri tu pun ikut cara Dajjal. Belajar, dan bertaubatlah.


.