Ibu Neelofa kongsi ‘amalan’ Bismillah 787 kali, sekali Ustaz ini bidas balik

Ibu Neelofa kongsi ‘amalan’ Bismillah 787 kali, sekali Ustaz ini bidas balik

 

Baru-baru ini, perkongsian daripada ibu selebriti Neelofa, Noor Kartini meraih perhatian ramai selepas ia dimuat naik di media sosial.

Rakaman itu menunjukkan Noor Kartini ketika dia berada di Mekah dan telah berkongsi tentang amalan yang dilakukannya untuk murah rezeki.

Jelasnya, antara ‘amalan’ yang dilakukan adalah dengan membaca Bismillahirahmanirahim cukup cukup 787 kali dan ia tidak boleh lebih mahu pun kurang.

Masa mama dapat sanad daripada Baba Aziz, dia kata satu bismillahirahmanirahim kalau diletak atas timbangan, berat dia sama dengan satu isi bumi.”

Tambahnya, disebabkan ‘amalan’ itu, ramai berkongsi rezeki mereka bertambah, dapat naik pangkat dan telah berlaku bermacam perubahan dalam hidup.

Bagaimanapun, perkongsian Noor Kartini itu mengundang pelbagai reaksi daripada netizen di mana ada yang mengkritik dan menganggap ianya bidaah.

Bukan itu sahaja, ramai turut menasihati untuk tidak mengikut ‘petua’ tentang hal keagamaan daripada selebriti atau figura yang dikenali tanpa memeriksa jika ia benar atau tidak.

Dalam pada itu, Ustaz Syihabudin Ahmad ada memuat naik video ulasan berkenaan hal ini di Youtube dan menurutnya, ‘amalan’ yang dikongsikan Noor Kartini itu tidak wujud sama sekali.