Impian pesakit cilik nak jumpa Perdana Menteri sebelum ‘operation’ tercapai, siap ajar baca doa Afiyah

Impian pesakit cilik nak jumpa Perdana Menteri sebelum ‘operation’ tercapai, siap ajar baca doa Afiyah

 

Baru-baru ini, telah tular sebuah video di TikTok memaparkan Perdana Menteri Malaysia Ke-10 (PMX) Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilihat sedang mengajar seorang gadis ‘cilik’ membaca doa Afiyah.

PMX ajar baca doa Afiyah

@stevensimck

Semoga Adik Farzana cepat sembuh 🤲 #jalanteruih #stevensim #pmx #tiktokmalaysia #bukitmertajam #fypシ

♬ Perwiraku teruskan berjuang – Rilex Are Boh

Pada masa artikel ini ditulis, video berkenaan telah mendapat lebih 400K tontonan dan meraih 33K tanda suka dalam masa dua hari.

Melalui video tersebut, kelihatan PMX sedang mengajar kanak-kanak yang dikenali sebagai adik Farzana itu untuk membaca doa Afiyah.

” Allahumma inni as aluka al-‘afiyah. Ya Allah, kurniakan aku kesihatan, maknanya sihat badan, sihat fikir dan sihat jiwa.”

Screenshot 2023 01 26 At 8

Apa yang menyentuh perasaan warganet adalah PMX telah berjaya menunaikan impian adik Farzana yang mahu berjumpa dengannya.

Difahamkan, adik Farzana itu menghidap penyakit vasculopathy cirrhosis occlusive iaitu satu penyakit yang akan menyerang organ hati seseorang dan ada kalanya ia memerlukan pembedahan.

“Semoga adik cepat sembuh dan dipermudahkan urusan” – Netizen

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa sebak melihat layanan yang diberikan oleh PMX terhadap adik Farzana dan mereka terharu melihat doa yang diajar oleh DSAI agar diberikan kesembuhan sebelum adik Farzana melakukan pembedahan.

Screenshot 2023 01 27 115902