Indah khabar dari rupa, beli nasi ayam di bazar Ramadan, bila buka bungkusan dapat beras

Indah khabar dari rupa, beli nasi ayam di bazar Ramadan, bila buka bungkusan dapat beras

 

Terliur dengan makanan yang dipamerkan di meja penjual nasi ayam, seorang wanita tidak berfikir dua kali untuk membelinya.

Indah khabar dari rupa, itulah perumpamaan sesuai untuk menggambarkan rasa kecewa wanita itu setelah membuka bungkusan berkenaan.

Manakan tidak, hasrat untuk menikmati nasi yang dibelinya di sebuah bazar Ramadan itu terbantut berikutan masih jelantah.

Merasa sangat terkilan, wanita itu membuat keputusan untuk berkongsi pengalaman buruknya itu di laman Facebook.

“Beli dekat bazar semalam. Beza nasi ayam ini dengan beras ialah nasi ini kuning, beras warna putih. Nasi ayam ini bukan macam nasi ayam.

“Warna saja kuning tapi masih rasa beras. Mentah macam beras lagi. Yang display sangat cantik. Tapi berikan yang saya beli ini,” luah Sadiah Ddarrel.

Menurut Sadiah, meskipun bukan beragama Islam, dia sering ke bazar setiap tahun bagi menyokong dan membantu peniaga.

Rata-rata pengguna media sosial merasa geram dan turut meluahkan kekesalan mereka atas kejadian yang menimpa Sadiah itu.

“Kalau tak reti masak, belum pernah berniaga. Seeloknya belajarlah dan fahamkan selok belok berniaga,” komen seorang pengguna.

“Boleh sakit perut kot makan nasi mentah. Meniagalah dengan jujur dan amanah. Bukan semata-mata nak untung je.” Kongsi pengguna lain.