Influencer wanita ditemui maut akibat senaman ekstrem

Influencer wanita ditemui maut akibat senaman ekstrem

 

Seorang pempengaruh yang memiliki berat badan 156 kilogram (kg), maut pada hari kedua dia menjalani latihan senaman di sebuah pusat latihan kecergasan di wilayah Shanxi, di utara China, sekaligus menimbulkan kebimbangan mengenai trend senaman dan diet ekstrem di republik berkenaan.

Kematian wanita dikenali sebagai Cuihua, 21, turut mencetuskan gempar dalam kalangan pengguna media sosial di tanah besar itu.

South China Morning Post (SCMP) melaporkan punca kematian dan butiran lain mengenai bagaimana dia meninggal dunia masih belum didedahkan.

Sebelum kejadian, Cuihua yang berasal dari wilayah Henan di tengah China itu berkongsi  di media sosial mengenai usahanya untuk menurunkan berat badan sehingga 100 kg.

Terdahulu, pada September tahun lalu, dia menyertai pusat latihan kecergasan di wilayah Guangdong, selatan China, dan pada mulanya kehilangan 16 kg, jelasnya kepada 15,000 pengikutnya di Douyin sebelum ini.

Dia kemudian pulang ke kampung halamannya di Henan, menyertai pusat latihan kecergasan lain dan berjaya menurunkan 10kg lagi berat badannya dalam tempoh sebulan.

Selepas itu, Cuihua menyertai pusat latihan kecergasan di wilayah utara Shanxi yang menawarkan keahlian percuma jika dia berkongsi video senaman di akaun Douyin, untuk mempromosikan pusat itu.

Sehari selepas dia memulakan kem latihan baharu pada 25 Mei, Cuihua menyiarkan di laman sembang WeChat dia berasa tidak sihat.

Dalam video yang disertakan bersama siaran itu, Cuihua dilihat mengangkat beban dengan ekspresi kesakitan pada wajahnya, kemudian berlari dengan beban di bahu sambil mata tertutup rapat sebelum berhenti, sambil tercungap-cungap.

Menurut laporan media tempatan, selepas latihan pada waktu siang yang ekstrem, pusat latihan menuntut dia membuat strim langsung dan membuat video mempromosikan perniagaan mereka setiap malam.

Namun pada pagi 27 Mei, seorang kakitangan di kem itu menelefon bapa Cuihua yang bernama Zhou memaklumkan anak perempuannya sudah meninggal dunia.

Zhou dilaporkan sudah bersetuju untuk menerima pampasan daripada pusat latihan itu.