Ini 11 lagu patriotik yang masih evergreen sehingga sekarang

Ini 11 lagu patriotik yang masih evergreen sehingga sekarang

Lagi beberapa hari lagi, negara kita bakal menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-65 dan pastinya di radio, pusat membeli belah, dan mana-mana tempat awam banyak mainkan lagu-lagu patriotik dan biasanya mereka pasti akan mainkan senarai lagu-lagu dibawah ini.

Lagu ini biarpun ada yang usianya dah melebihi 2 dekad, ia masih lagi evergreen sampai sekarang dan sehingga kini, ia menjadi siulan rakyat Malaysia tidak kira diperingkat umur.

1. Bahtera Merdeka, Aishah

2. Perwira, Puan Sri Saloma/Wann

Difahamkan, lagu ini dinyanyikan oleh Puan Sri Saloma pada tahun 1965 (sejak sebelum merdeka lagi) dan ianya dipetik dari filem Masam-masam Manis.

 

Bagaimanapun, lagu yang bunyinya ala-ala Latin ini dinyanyikan semula oleh Wann pada tahun 90-an dan ia mendapat sambutan hangat di pasaran.

 

3. Warisan – Allahyarham Dato’ Sudirman Arshad

 

4. Saya Anak Malaysia – Dr Sam

 

5. Perajurit Tanah Air

“Perajurit Tanah Air” atau dikenali juga dengan “Inilah Barisan Kita” merupakan lagu patriotik nasional Malaysia yang disusun oleh Saiful Bahari. Makna dalam lirik lagunya adalah tidak memihak siapapun, mencintai angkatan bersenjata Malaysia terhadap tanah airnya, dan tidak melakukan diskriminasi terhadap ras atau agama tertentu semuanya berjuang bersama.

6. Setia

Lagu ini dirakamkan dan popular sekitar awal tahun 90 an. Ianya selalu dimainkan di saluran RTM dan akan dimainkan setiap kali tiba hari kebangsaan.

7. Malaysia Oh Tanah Airku

 

8.  Tanah Pusaka

9. Keranamu Malaysia

 

10. Jalur Gemilang

11. Tanggal 31 Ogos – Allahyarham  Dato’ Sudirman Arshad

 

Mungkin ada yang tak familiar, untuk sesetengah golongan, tapi bagi mereka yang lahir pada tahun 80 an dan 90 an, pasti kenal semua lagu-lagu ini kan? Biasanya lagu seperti Tanggal 31, Jalur Gemilang dan Keranamu Malaysia ini mesti wajib dimainkan di sekolah.

Selamat menyambut Hari Kebangsaan yang Ke 66 kepada seluruh rakyat Malaysia!