Ini 6 cara kesan kamera tersembunyi

Ini 6 cara kesan kamera tersembunyi

Zaman sekarang ini, pelbagai jenayah boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja.

Oleh sebab itu, jika kita pergi ke mana-mana terutama di lokasi bukan kebiasaan kita pergi, perlu utamakan isu keselamatan. Contohnya bilik hotel, bilik persalinan mahupun tandas yang memberi peluang kepada seseorang untuk merakam anda.

Terdapat dua kategori kamera tersembunyi yang perlu diketahui umum iaitu kamera mudah alih yang sering digunakan untuk intipan dan juga kamera tetap berwayar.

Cara untuk anda mengenal pasti kewujudan kamera mudah alih adalah dengan mengenal pasti sesuatu di luar kebiasaan seperti saiz perkakas dan kedudukan perkakas yang berkemungkinan mempunyai kamera mudah alih.

Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh dijadikan panduan untuk anda berjaga-jaga sama ada tempat itu ada kamera tersembunyi mahupun tidak.

cara kesan kamera tersembunyi

1. Periksa semua kawasan

Perlu memeriksa semua kawasan sama ada di bahagian luar atau dalam sesebuah kawasan, dan perhatikan di tempat yang berpotensi boleh diselitkan kamera tersembunyi sebelum anda memasuki sesebuah kawasan.

Antara perkakas yang sering digunakan ialah butang baju, pen, cermin mata, kunci kereta dan sebagainya.

2. Padamkan lampu

Padamkan lampu untuk melihat sama ada terdapat lampu LED yang berkelip-kelip berwarna merah.

Gunakan aplikasi pada telefon pintar atau alat kawalan jauh diri kerana kamera itu akan menghasilkan kerdipan LED apabila berinteraksi dengan telefon pintar anda.

3. Gunakan telefon bimbit

Gunakan telefon bimbit anda dan muat turun aplikasi yang boleh mengesan kamera tersembunyi.

4. Pengesan

Gunakan alat pengesan yang paling efektif untuk mencari kamera tersembunyi yang disorokkan dalam sesebuah kawasan.

5. Periksa cermin

Gunakan cermin yang ada di kawasan tersebut untuk melihat sama ada terdapat kamera yang berada di kawasan itu atau lampu LED yang berkelip-kelip.

6. Flashlight

Periksa sama ada terdapat pancaran flashlight, menandakan terdapat kamera tersembunyi di kawasan tersebut.

Gunakan pantulan lampu suluh bagi mengesan kedudukan kamera tersebut.

Semua orang mempunyai hak untuk memiliki privasi sendiri. Justeru, lebih elok jika anda sentiasa mengambil langkah dan sikap berhati-hati dengan memeriksa terlebih dahulu sesuatu kawasan sebelum meneruskan sebarang aktiviti.