Insiden sos cili tular, ini kenyataan rasmi pihak McDonalds

Insiden sos cili tular, ini kenyataan rasmi pihak McDonalds

Rakyat negara ini telah digemparkan dengan satu kejadian tular dakwaan seorang pelanggan yang mendakwa terpaksa membayar 10 paket sos cili tambahan melibatkan sebuah francais makanan terkenal, McDonalds.

Pengguna FB menggunakan nama Saiful Adly Abd Wahab turut memuat naik kapsyen pada hantarannya berbunyi…

Hidup makin keras!!!

Nak minta sos lebih di McD pun kena cas dah. Done 10 peket sos cili RM10.60. Tahniah McDonald’s Ayer Keroh kerana mengambil langkah proaktif selaras kenaikan harga beras dunia. Kredit :- Saiful Adly Abd Wahab

Enggan isu tersebut terus dimanipulasi pengguna media sosial, pihak McDonalds cawangan Taman Buaya, Ayer Keroh akhirnya tampil menjawab dakwaan pemuda tersebut semalam.

Insiden Sos Cili Baru-baru ini di McDonald’s Taman Buaya

Kami ingin menangani insiden baru-baru ini di McDonald’s Taman Buaya, di mana seorang pelanggan didakwa meminta sos cili tambahan di restoran kami. Kami memandang serius perkara ini dan ingin memberikan penjelasan.

Selepas menjalankan siasatan dalaman dan menyemak rakaman CCTV, kami mendapati terdapat kesilapan awal di pihak kami di mana pelanggan secara tidak sengaja diberikan jumlah sos cili yang tidak mencukupi. Kakitangan kami kemudiannya menyediakan paket tambahan sos cili dengan segera apabila diminta oleh pelanggan.

Walau bagaimanapun, pada ketika itu, pelanggan menjadi sangat marah dan agresif secara lisan terhadap kakitangan kami. Pelanggan berkeras untuk membayar tambahan 10 paket sos cili dan menggesa krew kami untuk mengeluarkan resit untuk pembelian ini. Walaupun krew kami cuba menjelaskan bahawa sos cili disediakan secara percuma, pelanggan itu dengan marah berkeras untuk dikenakan bayaran untuk 10 paket itu.

McDonald’s Malaysia amat kecewa dengan tindakan pelanggan itu, yang bukan sahaja menunjukkan keaggresifan terhadap kakitangan kami tetapi juga menyiarkan maklumat tidak tepat mengenai kejadian itu di media sosial. Kami telah melaporkan kejadian ini kepada polis untuk memastikan keselamatan anak kapal kami memandangkan tingkah laku agresif pelanggan.

Kami ingin mengulangi bahawa McDonald’s Malaysia menawarkan semua pelanggan kami sos cili tanpa kos tambahan. Di samping itu, di McDonald’s Malaysia, kami memandang tinggi anak kapal kami sebagai barisan hadapan yang secara konsisten berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang luar biasa kepada rakyat Malaysia pada setiap masa. Kebajikan dan kesejahteraan mereka akan sentiasa menjadi keutamaan kami.

25 September 2023

Dikeluarkan oleh McDonald’s Malaysia