Iran berjaya lancar Salman ke angkasa

Iran berjaya lancar Salman ke angkasa

 

Kapsul seberat 500 kilogram yang dibangunkan oleh Institut Penyelidikan Aeroangkasa Iran bersama Kementerian Sains, Penyelidikan dan Teknologi negara itu, telah berjaya dilancarkan ke angkasa sejauh 130 kilometer dari permukaan bumi.

Pelancaran itu adalah satu langkah untuk menghantar manusia ke angkasa selaras dengan rancangan kerajaan Iran untuk menghidupkan semula pelbagai sektor industri angkasa dan menyatukan pengetahuan bio-angkasa.

Ia adalah ujian untuk teknologi angkasa dalam bidang pelancaran, pemulihan, dan sistem kawalan kelajuan, serta perisai hentaman, reka bentuk aerodinamik kapsul, dan sistem yang berkaitan dengan kawalan dan pemantauan keadaan biologi, lapor Press TV.

Pelancar kapsul yang dinamakan Salman itu adalah versi pertama pelancar yang mampu melancarkan kapsul biologi seberat setengah tan; dan ia mempunyai banyak ciri lanjutan dalam bidang pendorongan, aerodinamik dan kawalan.

Sementara, agensi berita Fars melaporkan bahawa pelancar Salman dihasilkan oleh Pertubuhan Industri Aeroangkasa Kementerian Pertahanan Iran dan sepenuhnya asli.

Menteri Teknologi Maklumat dan Komunikasi Iran, Issa Zarepoir berkata, ujian suborbital generasi baharu bio-kapsul akan dijalankan tidak lama lagi di negara itu, membawa Iran lebih dekat untuk mencapai matlamatnya yang tinggal di angkasa.

Zarepour seterusnya mengatakan bahawa kapsul berkenaanmempunyai keupayaan untuk membawa manusia; dan pada masa ini, ujian suborbitalnya sedang dijalankan.

“Dalam ujian suborbital, sistem navigasi, payung terjun pendaratan, dan pelindung haba, sebagai teknologi baharu, akan diuji buat kali pertama; dalam langkah seterusnya, pertama, makhluk hidup akan dihantar ke angkasa, dan kemudian seorang manusia.

“Perlu diingat bahawa kira-kira 5 hingga 6 tahun akan datang untuk mencapai tahap di mana kita boleh menghantar manusia ke angkasa. Itu terutamanya disebabkan oleh pemberhentian sepuluh tahun selepas makhluk hidup pertama, seekor monyet, dihantar ke angkasa dan berjaya kembali pada 2010,” jelas Zarepour.

Iran telah berjaya mengambil langkah besar dalam program angkasa awamnya, walaupun sekatan yang dikenakan oleh negara-negara Barat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Iran menghantar bio-kapsul pertamanya yang mengandungi makhluk hidup ke angkasa pada Februari 2010, menggunakan kapal pengangkut Kavoshgar.

Pada 1 Disember lalu, Zarepour menyatakan bahawa industri angkasa negara berada di landasan yang progresif.

Tambah menteri itu, dokumen 10 tahun untuk pembangunan industri angkasa lepas Iran telah diluluskan tahun lalu oleh pentadbiran Presiden, Ebrahim Raisi.

Zarepour mengulangi bahawa selepas berehat selama 11 tahun, mesyuarat Majlis Tertinggi Ruang Siber telah diletakkan di bawah pengerusi Presiden Raisi.

Beliau menyambut baik pengumuman dokumen itu,dan  berkata ia adalah salah satu langkah berkesan yang berlaku semasa pentadbiran Raisi.

“Dalam dokumen itu, laluan untuk pembangunan industri angkasa lepas digambarkan dalam tempoh satu tahun, dua tahun, dan tiga tahun dalam bidang seperti pembinaan satelit, infrastruktur, stesen bumi, dan pelancaran satelit,”  kata Zarepour.

Mengenai pelaksanaan dokumen itu, beliau menyatakan ia sedang dijalankan secara berperingkat-peringkat di pelbagai bahagian Kementerian Penerangan dan Komunikasi.

Dalam bidang menstabilkan pelancar dan membina satelit, beliau berkata ‘perkara baik’ telah berlaku.

“Kami akan menyaksikan beberapa acara menjelang akhir tahun (2023) ini,” tegasnya lagi.

Terdahulu, beliau telah mengumumkan bahawa menjelang akhir tahun 2023, Iran akan melancarkan lima satelit,  sambil menambah bahawa dua daripada satelit akan dilancarkan oleh Pasukan Pengawal Revolusi Iran (Islamic Revolutionary Guard Corps atau IRGC), dua oleh Kementerian Pertahanan, dan satu dari luar negara.