Isham Jalil dakwa Umno terdesak nak tarik balik pemimpin yang sudah dipecat

Isham Jalil dakwa Umno terdesak nak tarik balik pemimpin yang sudah dipecat

 

Bekas ahli majlis tertinggi Umno Isham Jalil menganggap kesediaan Umno untuk memberi peluang kepada bekas ahli kembali menyertai parti itu sebagai langkah terdesak.

Menafikan dakwaan bahawa ramai ahli Umno yang telah dipecat sejak pilihan raya umum lalu cuba kembali ke dalam parti, Isham berkata ramai ahli Umno sekarang tidak akan mahu mengundi parti itu dalam pilihan raya, apatah lagi mereka yang telah digugurkan.

Katanya menurut Malaysiakini, ini kerana parti itu telah tersasar daripada prinsip penubuhannya di bawah kepimpinan presiden Ahmad Zahid Hamidi yang membawa parti itu bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) yang dianggotai DAP.

Tambahnya, Umno kehilangan asas sokongan tradisinya kepada parti lain seperti PAS dan Bersatu.

“Saya pasti Umno tahu fakta-fakta ini. Dan mereka tahu jika keadaan ini berterusan Umno akan kalah teruk di banyak kerusi dalam pilihan raya-pilihan raya yang akan datang.

“Mereka telah kehilangan sokongan akar umbi mereka sendiri dan mereka sedang risau. Untuk menghentikan keadaan ini, mereka perlu tarik balik akar-akar umbi yang telah lari dan pemimpin-pemimpin yang mereka pecat dahulu kembali kepada parti.

“Oleh yang demikian, hakikatnya adalah bukannya akar-akar umbi yang telah menjauhkan diri dan pemimpin-pemimpin yang dipecat ini yang mahu kembali kepada Umno, tetapi sebaliknya Umno yang terdesak mahu akar-akar umbi dan pemimpin-pemimpin ini kembali supaya Umno dapat menarik sokongan orang Melayu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, New Straits Times memetik Ahli Majlis Tertinggi Umno Jalaluddin Alias ​​berkata parti itu bersedia menerima ahli dan pemimpin yang telah disingkirkan selepas pilihan raya umum lalu.

Ini bagi memberi peluang kedua kepada mereka yang tetap setia dan masih percaya dengan perjuangan Umno, walaupun keahliannya telah ditarik balik.

Bagaimanapun, Isham berkata dia tidak akan mengambil peluang itu.

Isham dipecat pada 6 Dis tahun lepas kerana melanggar peraturan parti, termasuk mengkritik kepimpinan secara terbuka dan melabelkan parti itu sebagai “barua DAP”.