Isu Darurat : Jangan berlindung di sebalik Agong, Zaid Ibrahim beri amaran keras kepada Menteri Undang-Undang

Isu Darurat : Jangan berlindung di sebalik Agong, Zaid Ibrahim beri amaran keras kepada Menteri Undang-Undang

Takiyuddin Hassan berkata, DYMM Yang di-Pertuan Agong bersetuju dengan keputusan kerajaan mengenai denda RM100,000 dikenakan kepada penyebar “fake news” atau berita palsu.

Kenyataan ini luar biasa dari segi Perlembagaan, dan perlu penjelasan lanjut dari kerajaan. Walaupun betul setiap Ordinan yang dikeluarkan dalam masa darurat itu memerlukan persetujuan Tuanku, tidak bererti segala isi kandung Ordinan tersebut juga secucuk dengan pandangan dan pendapat Tuanku secara peribadi.

Sekali imbas, inilah yang ingin disampaikan oleh Menteri Undang-Undang kita. Kalaulah ini tujuan beliau, ianya satu tafsiran yang salah dan sengaja dilakukan untuk mendapat sokongan rakyat terhadap apa yang terkandung dalam Ordinan itu. Ini sangat merbahaya.

Konsep Raja Berperlembagaan itu bererti Raja bertindak di atas nasihat Kabinet. Pandangan dan pendirian peribadi tidak menjadi penentu dalam melaksanakan tugas baginda.

Kabinet yang menggubal dasar dan peraturan sama ada yang baik atau buruk mesti menjadi tanggungjawab kerajaan yang memerintah. Kalau dasar dan peraturan itu tidak mendapat sokongan rakyat atau dibenci oleh rakyat, Menteri tidak boleh berkata ianya dipersetujui oleh baginda Yang di-Pertuan Agong.

Orang politik tidak boleh berselindung dengan menggunakan istana. Jika setiap kali Kabinet terpaksa menyebut nama Istana untuk mempertahankan dasar, maka Istana akan diheret ke kancah politik.

Ini bukan lagi Raja Berperlembagaan. Ini boleh menjatukhkan martabat Raja-Raja Melayu itu sendiri. Kalaulah pandangan dan pendirian peribadi Tuanku menjadi penentu dalam sesuatu keputusan (dan bukan bertindak atas nasihat Kabinet), maka tafsiran Tengku Razaleigh Hamzah boleh digunapakai.

Beliau berkata, dalam darurat Tuanku boleh memecat Kabinet dan juga Perdana Menteri. Baginda tidak perlukan nasihat. Pendirian peribadi beliau mencukupi.

Jadi, Takiyuddin perlu membuat keputusan. Kalaulah dia mentafsirkan Raja Berpelembagaan itu bererti pendirian dan pandangan peribadi Tuanku relevan dan mustahak, maka dia dan Kabinet mesti menerima keputusan Tuanku, jika berlaku, kalau mereka dipecat nanti.

Jika Takiyuddin inginkan baginda bertindak di atas nasihat Kabinet, sebagaimana lazim kita faham, maka tak usahlah kaitkan sokongan dan persetujuan Tuanku dalam mempertahankan dasar dan keputusan kerajaan yang tidak popular dan dibenci ramai.

Saya harap UMNO dan PAS meneliti perkara ini secara halus. Kita mesti menjaga integriti Istana dan hormat rakyat kepada Raja Melayu.

Jika orang politik setiap kali rasa terdesak berkata, “Ini Tuanku yang mahukan”, maka keadaan yang tidak boleh dibenarkan berterusan. Kefahaman rakyat terhadap konsep Raja Berperlembagaan akan rosak dan demokrasi tidak akan terjamin. – FB