Isu HIDE : Percanggahan arahan antara KJ dan Ismail Sabri burukkan lagi imej Muhyiddin

Isu HIDE : Percanggahan arahan antara KJ dan Ismail Sabri burukkan lagi imej Muhyiddin

Kelemahan, kekeliruan dan kegagalan pelaksanaan Hotspot Identification for Dynamic Engagement (Hide) adalah petanda segalanya yang salah tentang kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang gagal.

Terdapat kekeliruan, kekecewaan dan kemarahan orang ramai terhadap perintah saat akhir oleh PN kepada premis yang disenaraikan di bawah Hide, untuk ditutup dengan serta merta selama tiga hari.

Lebih buruk lagi ialah dua menteri kabinet – Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin – bahkan tidak dapat menyelaraskan dan membuat tindakan bersama dengan mengeluarkan arahan yang berlainan dan bertentangan.

Khairy mengatakan bahawa premis yang disenaraikan di bawah Hide tidak perlu ditutup kecuali apabila diarahkan oleh pihak berkuasa sementara Ismail Sabri memerintahkan ketika hampir tengah malam bahawa semua premis di bawah Hide mesti ditutup dengan serta merta selama tiga hari.

Kedua-dua Menteri Umno ini adalah dari kem parti sama yang berbeza, dengan satu menyokong Muhyiddin dan yang satu lagi bersedia untuk menarik sokongan dan meletakkan jawatan dari kabinet mulai 1 Ogos apabila Proklamasi Darurat tamat.

Namun, kedua-dua mereka tidak boleh membiarkan sebarang perselisihan dalaman puak Umno memberi kesan terhadap pertempuran kritikal untuk melawan pandemik Covid-19, dengan mengorbankan perniagaan dan rakyat yang akan mengalami kerugian kewangan yang besar.

PN terus dalam penafian bahawa ketidakcekapan mereka telah menjadikan Malaysia sebagai negara terburuk di Asia-Pasifik, dari segi kes harian Covid-19 per kapita.

Banyak perniagaan yang muak dan marah dengan Kerajaan PN yang tidak cekap dan gagal ini yang cuba melepaskan kesalahan dan tanggungjawab terhadap lonjakan terbaru jangkitan Covid-19 kepada rakyat dan premis perniagaan.

Adakah Hide masih relevan

Persatuan Pusat Membeli-Belah Malaysia, Persatuan Peruncit Malaysia, Persatuan Rantaian Runcit Malaysia, dan Pertubuhan Peruncit Bumiputera secara terbuka mendesak agar penutupan itu ditangguhkan sementara menunggu proses rundingan.

Kerajaan Negeri Sabah secara terbuka menentang kerajaan persekutuan PN dengan secara terbuka membenarkan tiga pusat membeli-belah yang disenaraikan oleh Hide terus dibuka dan beroperasi untuk perniagaan.

Adakah Hide masih relevan apabila kerajaan negeri PN Sabah sendiri tidak mempunyai keyakinan dan secara terbuka menolak peraturan penutupan selama tiga hari?

Tidak ada siapa yang meminta kerajaan PN untuk tidak menutup sebarang premis perniagaan yang mencatatkan kes Covid-19. Bagi menerapkan pendekatan satu ukuran sesuai untuk semua bertentangan dengan sistem Hide yang menggunakan algoritma kecerdasan buatan (AI) yang bergantung pada analisis data besar untuk meramalkan secara spesifik dan mengenal pasti tapak panas Covid-19 yang berpotensi.

Menyenaraikan premis di bawah Hide juga secara tidak adil akan menjatuhkan nama premis yang mematuhi sepenuhnya SOP Covid-19.

Mungkin juga ada kekurangan dalam sistem Hide di mana pangkalan data tidak komprehensif dengan mensasarkan premis yang memberikan data dengan patuh tetapi melepaskan mereka yang gagal mematuhi.

Ini dapat dilihat melalui aduan mengapa premis tertentu tanpa kes Covid-19 harus ditutup tetapi bukan premis yang mencatatkan kes Covid-19. Ini tidak berbeza dengan menghukum tingkah laku yang baik, amalan yang baik dan pematuhan SOP Covid-19.

Tidak ada sebab mengapa kedai tanpa kes Covid-19 mesti ditutup, hanya kerana kedai berdekatan mencatatkan kes Covid-19. Kerajaan PN juga belum menjelaskan amalan dua darjat, dengan membiarkan stesen dan terminal pengangkutan awam yang disenaraikan oleh sistem Hide tetap dibuka sementara kedai di stesen pengangkutan perlu ditutup.

Sekiranya demikian, adakah Hide tidak tepat dengan gagal menyatakan bahawa kedai-kedai di stesen pengangkutan adalah masalahnya dan bukan stesen pengangkutan itu sendiri?

Daripada hanya bergantung pada teknologi, kerajaan PN boleh melakukan lebih baik dengan melibatkan dan lebih mendengar suara rakyat. SOP Covid-19 yang berubah-ubah, pusingan U dasar dan amalan dua darjat dalam penguatkuasaan, nasihat separuh matang tidak membantu mengawal lonjakan terbaru jangkitan Covid-19.

 

Dari nasihat menteri untuk minum air suam untuk menghentikan Covid-19, hingga amalan dua darjat di mana VIP yang melanggar sekatan PKP terlepas dari hukuman atau dihukum dengan ringan berbanding dengan rakyat biasa, hanya penggantungan parlimen secara tidak sah telah menyelamatkan kerajaan PN dari menjelaskan sepenuhnya kegagalan Hide. – MK


LIM GUAN ENG ialah setiausaha agung DAP merangkap anggota parlimen Bagan.

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian NegaraMerdeka.