Isu pembantu rumah, Hamzah bidas sikap DuBes Indonesia

Isu pembantu rumah, Hamzah bidas sikap DuBes Indonesia

Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin hari ini menyelar sikap Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono selepas dilaporkan tidak berpuas hati dengan memorandum persefahaman (MoU) berhubung pengambilan dan penempatan pembantu rumah kerana Jabatan Imigresen Malaysia hanya terbabit dalam beberapa siri rundingan.

“Dia tidak berpuas hati? Saya nak maklumkan yang berbincang ini antara saya dengan menteri dia.

“Kalau dia tidak tahu, dia tanyalah dengan menteri dia. Takkan saya menteri, saya jumpa menteri dia, saya kena beritahu (Hermono).

“Siapa lebih besar, menteri dia lebih besar atau dia yang lebih besar?” soalnya.

Hermono dilapor menyatakan bahawa Indonesia memerlukan komitmen politik dari Malaysia bahawa MoU berhubung pengambilan dan penempatan pembantu rumah warga republik itu dihormati dan dilaksanakan sepenuhnya sebelum ia dimeterai.

Beliau berkata, pada masa ini Indonesia hilang kepercayaan terhadap komitmen itu kerana pihak utama yang akan menguatkuasakan MoU berkenaan iaitu Jabatan Imigresen Malaysia hanya terbabit dalam beberapa siri rundingan.

Semenyara itu, Hamzah turut mengesahkan penahanan bekas Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh ke Malaysia, M Khairuzzaman.

Beliau berkata, penahanan itu telah dibuat mengikut perundangan.

“Mengikut perundangan kalau ada kesalahan kita tangkap.

“Kalau ada permintaan dari negara asal, kita rasa ada kebenarannya kita lakukan (tangkapan). Segala apa yang kita lakukan adalah mengikut prosedur,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Jawatankuasa Induk Pengurusan Warga Asing di Sabah (JKPWAS-INDUK) bilangan satu tahun 2022 di Kementerian Dalam Negeri (KDN) pada Khamis.

Sebuah media sebelum ini melaporkan bahawa pihak berkuasa telah menahan Khairuzzaman yang tinggal di negara ini sebagai pelarian.