Isu pergolakan MN, Tok Mat bidas Hadi

Isu pergolakan MN, Tok Mat bidas Hadi

Isu melibatkan kesatuan dua parti Melayu terbesar negara, UMNO dan Pas nampaknya masih belum reda.

Semalam Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang membuat kenyataan bahawa UMNO telah memungkiri piagam Muafakat Nasional (MN) adalah tersasar.

Namun hari ini, giliran Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan mengeluarkan kenyataan balas mendakwa UMNO tidak pernah memungkiri piagam tersebut.

Tegas beliau, penubuhan MN bukanlah dengan matlamat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menjadi sebahagian daripadanya, seperti yang dilaporkan Utusan Online.

Jelas beliau lagi, salah satu sebab penubuhan MN adalah untuk menentang PH dan Bersatu pada ketika itu adalah sebahagian daripada gabungan tersebut.

“Memaksa UMNO menerima Bersatu adalah bercanggah dengan semangat sebenar MN itu diasaskan. Apalagi bila mengenangkan bagaimana Bersatu bersekongkol dengan DAP dalam menentang UMNO dan menumbangkan kerajaan pimpinan UMNO.

“Kedua, memang benar MN itu harus memayungi semua orang Melayu namun sesiapa juga yang ingin kita bawa masuk ke MN mestilah serasi dengan kepentingan UMNO dan Pas. Piagam MN pula mestilah ditafsirkan selari dengan realiti politik semasa UMNO dan Pas.

“Oleh itu UMNO tidak pernah mengajak PKR, Amanah, Putra ataupun Pejuang untuk menyertai MN walaupun mereka juga sebahagian daripada ummah yang berkepentingan. Jujurnya kerana UMNO tidak mahu menyinggung Pas,” kata Mohamad menerusi kenyataan hari ini.

Semalam, Abdul Hadi berkata, Pas menolak gagasan MN kerana UMNO tidak mengikut piagam dipersetujui ketika kerjasama dua parti itu dibentuk.

Menurut beliau, berdasarkan piagam MN, dua parti itu sedia menerima parti-parti lain termasuk Bersatu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Jelas Mohamad, Pas dan seluruh negara telah arif bahawa perwakilan dalam Perhimpunan Agung UMNO memutuskan bahawa parti itu tidak akan bekerjasama dengan Bersatu.

“UMNO terikat dengan pendirian ini, jadi amatlah munasabah untuk realiti ini difahami dan diterima, sebelum PAS mencadangkan keanggotaan baru dalam MN.

“Ketiga, piagam MN adalah persefahaman yang tidak mengikat, MN pula tidak kita daftarkan sebabnya kerana UMNO mahu orang Melayu melihatnya sebagai wadah untuk semua dan bukan instrumen politik UMNO dan Pas semata-mata.

“Jadi janganlah dek kerana UMNO tidak mahu menerima PPBM, MN itu Pas tinggalkan. Kepentingan orang Melayu dan Islam itu jauh lebih besar dari kepentingan Bersatu menyertai MN,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad berkata, beliau berharap Abdul Hadi akan terus bersama UMNO dalam meneroka pelbagai dimensi baharu dalam membangunkan bangsa Melayu.

“Janganlah kita melakukan sesuatu yang akhirnya akan menjauhkan lagi orang Melayu daripada MN.

“Semoga Tan Sri Presiden Pas akan terus bersama UMNO dalam meneroka pelbagai dimensi baharu dalam membangunkan keberdayaan bangsa Melayu, insya-Allah,” katanya.