Jam 2 pagi masih tunggu pelanggan, gigih cari rezeki halal, ramai sebak bila dapat tahu warga emas berpanas dalam maskot kucing

Jam 2 pagi masih tunggu pelanggan, gigih cari rezeki halal, ramai sebak bila dapat tahu warga emas berpanas dalam maskot kucing

 

Walaupun sudah berusia, wanita ini tetap gigih mencari rezeki sebagai maskot yang membawa kegembiraan kepada penduduk bandar.

Baru-baru ini, perhatian tertumpu pada wanita ini setelah seorang pemuda bernama Roslan Salleh berkongsi kisahnya di Facebook.

Roslan kagum dengan ketekunan wanita tersebut dan berdoa agar Allah memberikan rezeki yang berlimpah ruah baginya.

“Melihat kesungguhannya, saya sangat terinspirasi, lebih-lebih lagi di usia ini seharusnya dia sudah berehat dan berada di rumah sahaja. Meskipun nampak lelah, mungkin ini satu-satunya cara baginya untuk mencari pendapatan yang halal.”

Melalui kiriman di Facebook, Roslan juga berkongsi gambar wanita tersebut yang duduk menunggu pelanggan di tepi jalan kira-kira pukul 2 pagi.

Maskot tersebut dengan setia menunggu pelanggan untuk mencari nafkah.

“Penduduk bandar pada masa ini benar-benar merasakan cabaran menjalani kehidupan di Kuala Lumpur yang begitu besar, terutamanya dengan tanggungan yang perlu ditanggung. Di sebalik keceriaan orang ramai bergambar bersama watak kartun yang meriahkan suasana di sekitar Bazar Malam Wangsa Maju, saya terkejut melihat salah satu watak kartun tersebut.”

“Watak tersebut adalah seorang wanita berusia, namun tetap gigih mencari rezeki. Semoga Allah memudahkan urusannya dan memberikan kesihatan yang baik kepadanya.”

Terdapat kesan letih yang jelas pada wajah wanita tua ini, namun dia tidak memiliki pilihan lain selain mencari rezeki secara halal. “Nampak letih mukanya. Kasihan makcik tu terus kuat mencari rezeki. Semoga Allah permudahkan urusan dia.”

Ramai wargamaya yang mendoakan agar wanita ini diberkati dengan rezeki yang melimpah. Di ruang komen, ramai juga menyuarakan rasa sedih mereka terhadap kehidupan susah wanita tersebut sehingga dia terpaksa bekerja sebagai maskot.

“Allahurabbi Ya Allah. Allahuakbarrr Ya Allah. Moga makcik ni terus tabah dan kuat serta diberikan kesihatan yang baik dan dipermudahkan urusannya.”

Sama-sama kita mendoakan makcik ini supaya dipermudahkan urusannya dan dimurahkan rezeki oleh Allah S.W.T.