‘Jangan terus buang’ – Ramai tak tahu kulit buah boleh digunakan semula, ini 5 petuanya

‘Jangan terus buang’ – Ramai tak tahu kulit buah boleh digunakan semula, ini 5 petuanya

 

Untuk mengurangkan sisa makanan, kami mencadangkan beberapa strategi untuk menggunakan semula kulit buah yang biasanya dibuang ke dalam sampah.

Bilangan sisa makanan di rumah kami, malangnya, tinggi secara mendadak: walaupun harga runcit makanan meningkat dan kekurangan sumber asli (air, tanah) untuk menghasilkannya, dianggarkan setiap keluarga Itali membuang kira-kira setengah kilo makanan setiap minggu.

Sudah tentu, tabiat pembelian dan penyimpanan makanan kami memberi perbezaan yang besar kepada angka ini dan boleh membantu kami mengehadkan sisa makanan kami – tetapi memikirkan semula penggunaan beberapa produk yang kami anggap “boleh dibuang” juga boleh membantu kami dalam pengertian ini .

Contohnya adalah kulit buah, yang biasanya berakhir di tong sampah tetapi sebaliknya boleh digunakan semula dalam seribu cara, untuk membuat resipi sisa sifar atau untuk penjagaan rumah. Kita lihat lima petua untuk menggunakan semula kulit buah.

Kulit pic untuk penjagaan muka

The pic ia adalah salah satu buah simbolik musim panas, protagonis salad buah-buahan yang lazat dan sorbet segar. Selepas mencuci dengan teliti, kulit pic boleh dimakan dengan selamat, tetapi kita tahu bahawa untuk ramai (terutama yang kecil) ia tidak dihargai.

Bagaimana untuk mengelak daripada membuangnya kulit pic? Selain menggunakannya untuk menyediakan pelbagai resipi – dari jem ke muffin hingga krim sejuk – kita boleh menggunakan “sisa” ini untuk menjaga kulit muka kita. menyediakan topeng dengan sifat antioksidan.

Sebagai tambahan kepada sekam, kami memerlukan beberapa sudu besar tepung oat: campurkan sekam bersih bersama-sama dengan tepung oat dalam pengisar, tambah sedikit demi sedikit sehingga anda memperoleh konsistensi berkrim.

Kami menggunakan pes pada kulit yang bersih dan biarkan selama sekurang-kurangnya 15 minit sebelum dibilas dengan air suam.

Kulit pisang untuk penjagaan badan

Kita semua tahu kebaikan pisang untuk kesihatan fizikal kita (menyumbang kepada pengukuhan tulang dan fungsi jantung) dan kesihatan mental (mengurangkan tekanan, meningkatkan tumpuan dan ingatan), tetapi sedikit yang tahu bahawa kulit buah ini juga kaya. Harta benda.

The kulit pisangsebenarnya ia kaya dengan serat, kalium, inulin, vitamin kumpulan B, polifenol dan karotenoid dan, bertentangan dengan kepercayaan popular, ia boleh dimakan dan boleh dimakan dalam pelbagai cara – sebagai ramuan dalam shake dan smoothie, dibakar seperti kerepek yang sangat baik. , dikeringkan seperti buah manisan.

Tetapi bukan itu sahaja: bahagian dalaman kulit buah ini boleh disapu pada kulit untuk menjadikannya lebih tona dan bercahaya serta mengelakkan timbulnya jerawat dan jerawat.

Tambahan pula, jika diurut pada mata, ia boleh membantu mengurangkan bengkak akibat tekanan dan keletihan. Akhirnya, kulit pisang boleh membantu melegakan ketidakselesaan akibat kerengsaan dan luka bakar, tetapi juga gatal-gatal yang dihasilkan oleh gigitan serangga.

Kulit tembikai untuk jem yang sangat baik

L’buah tembikai ia adalah salah satu buah simbolik musim panas, menyegarkan dan menghilangkan dahaga (serta kaya dengan serat dan rendah kalori): tetapi adakah anda tahu bahawa walaupun kulit tembikaiselalunya dibuang, boleh dimakan ke?

Dengan itu kita boleh menyediakan jem yang sangat baik, yang akan membolehkan kita mengekalkan rasa manis musim panas dalam balang untuk menikmatinya walaupun semasa musim sejuk. Di bawah anda akan menemui video resipi:

Kulit epal untuk rumah yang bersih dan wangi

Sebiji epal sehari menjauhkan doktor – lebih baik jika dengan kulitnya. Bahagian luar buah ini, sebenarnya, sangat kaya dengan manfaat untuk kesihatan kita: ia menguatkan kesihatan kardiovaskular, mencegah penuaan pramatang, meningkatkan daya ingatan dan tumpuan, menggalakkan penghadaman.

Jika kita benar-benar tidak suka makan epal dengan kulitnya, kita boleh “mengitar semula” kulitnya untuk menjaga pangsapuri kita dan untuk pembersihan rumah.

Kita boleh menyediakan bau epal untuk laci dan almari pakaian dengan mengeringkan kulitnya di bawah sinar matahari dan kemudian meletakkannya di dalam beg kapas, yang akan kita gantung di dalam almari pakaian atau letakkan di antara linen bersih.

Sebagai alternatif, kami boleh menggunakan kulit epal untuk menjadikan periuk aluminium dan peralatan dapur kami bersinar: rebus objek yang akan dibersihkan dalam air dan kulit epal selama kira-kira dua puluh minit: hasilnya akan mengejutkan anda.

Kulit alpukat untuk mewarnakan pakaian

Akhir sekali, kami menunjukkan kepada anda bahawa walaupun kulit alpukat (bersama-sama dengan batu) boleh mempunyai kehidupan kedua di luar dapur dan memberi warna baharu pada fabrik kami – tetapi hanya selagi ia diperbuat daripada gentian semula jadi (kapas, bulu, linen ) .

Bahagian buah yang berbeza dan tahap kematangan yang berbeza menimbulkan warna yang berbeza, dari merah jambu hingga oren pekat, dan hasil baharu setiap masa.

Dalam artikel ini kami menerangkan cara mewarna kain daripada sisa alpukat.