Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dedah usaha Najib guna LTAT ‘bail out’ pengendali AES

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dedah usaha Najib guna LTAT ‘bail out’ pengendali AES

Arahan Putrajaya pada 2014 agar Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) mengambil alih sistem penguatkuasaan automatik (AES) dengan harga RM555 juta adalah “penyelamatan tidak langsung oleh kerajaan”, kata Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Dalam laporannya mengenai projek AES yang dikeluarkan pada Selasa (23 Nov), jawatankuasa itu juga berkata pertimbangan RM555 juta itu “dinilai terlalu tinggi” dan “terlalu tinggi”, kerana harganya tidak mengikut usaha wajar yang dilakukan oleh penilai bebas KPMG PLT, yang menilai projek pada maksimum RM251 juta.

Ini bermakna LTAT membayar lebih kepada pemilik projek ATES Sdn Bhd (ATES) dan Beta Tegap Sdn Bhd sekurang-kurangnya RM304 juta untuk projek itu, yang telah menghadapi penelitian berikutan tanda harga bagi sistem kamera kesalahan trafik automatik di seluruh negara.

Tambahan pula, kerajaan sebenarnya telah membayar LTAT sejumlah RM668.9 juta sebagai pampasan untuk mengambil alih projek itu pada 2019. Ini termasuk tambahan RM113.9 juta selepas rayuan daripada LTAT kepada kerajaan, berdasarkan liabiliti aset yang diandaikan oleh LTAT.

Memetik anggaran KMPG, laporan PAC berkata syarikat konsesi asal AES, ATES dan Beta Tegap, hanya menguasai nilai pasaran yang saksama antara RM198 juta (tanpa lanjutan tempoh konsesi) dan RM251 juta (dengan lanjutan 18 bulan).

Laporan itu juga menegaskan bahawa syarat kontrak untuk yuran perkhidmatan yang dibayar kepada syarikat konsesi “tidak menguntungkan dan merugikan kerajaan”.

“SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) mesti menyemak dan menyiasat isu berulang mengenai laporan siasatan, dan terutamanya laporan PAC ini, sama ada mana-mana individu terlibat dalam menerima sogokan dalam proses pengambilalihan AES oleh LTAT,” kata PAC dalam saranannya.

Jawatankuasa parlimen itu juga mengesyorkan agar kerajaan mendedahkan kepada umum siasatan 2019 terhadap projek itu oleh jawatankuasa di bawah Jabatan Perdana Menteri iaitu Jawatankuasa Penyiasat Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK).

Ia menambah bahawa penyumberan luar projek kepada ATES dan Beta Tegap  tidak sepatutnya berlaku, dan projek itu sepatutnya dilaksanakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Dalam laporan itu, Pengerusi JKSTUPKK ketika itu Tan Sri Ambrin Buang dipetik sebagai berkata kos asal keseluruhan projek AES ialah RM45 juta.

Laporan itu menyatakan bahawa Kementerian Pengangkutan pada 2008 telah mencadangkan projek itu diusahakan oleh syarikat swasta, dengan menyebut antara lain, kos penyelenggaraan yang tinggi sehingga 20% daripada anggaran kos projek asal sebanyak RM650 juta.

LTAT telah mengambil alih projek itu dengan harga RM555 juta pada April 2015, berikutan kekecohan orang ramai mengenai fakta bahawa pemegang konsesi adalah syarikat swasta. Sebelum itu pada 2014, Kabinet telah dimaklumkan mengenai harga pengambilalihan RM528 juta tetapi tidak menganggapnya, kerana tanda harga itu juga disifatkan sebagai terlalu tinggi.

Menariknya, apabila kerajaan memutuskan untuk mengambil alih projek itu daripada LTAT, Kementerian Kewangan pada Disember 2017 pada mulanya bersetuju untuk mendapatkan pampasan sebanyak RM894.3 juta.

Projek AES “satu konspirasi untuk menipu Malaysia”, kata penyiasat

Semasa prosiding JKSTUPKK pada November 2020, penyiasat Datuk Dr Mohd Tap Salleh dipetik sebagai berkata pada 2008, sebuah jawatankuasa khas yang diketuai oleh ketua setiausaha kerajaan ketika itu telah memutuskan bahawa JPJ dan kementerian pengangkutan perlu mengetuai projek itu. .

“Tetapi apabila anda pantas ke hadapan, anda tahu akan ada banyak wang yang perlu dibuat. Saya rasa ini – saya tidak percaya pada teori konspirasi, tetapi ini adalah untuk bersekongkol untuk menipu Malaysia, sebenarnya,” Mohd Tap dipetik sebagai berkata.

JKSTUPKK juga telah menyerahkan laporannya kepada SPRM pada 2018 untuk campur tangan lanjut, timbalan ketua sekretariat Datuk Mohd Salim Ali dipetik sebagai berkata.

“…Jawatankuasa berpendapat mungkin ada sogokan, jadi kami meminta Bank Negara Malaysia menjalankan jejak wang (pengenalan),” kata Mohd Salim. Bagaimanapun, semasa prosiding PAC pada akhir 2020, seorang ex-officio SPRM berkata bahawa perkara itu “masih dalam siasatan”.

Dalam laporan PAC, turut disahkan oleh KJSTUPKK bahawa kontrak ATES dan Beta Tegap telah diluluskan oleh Kabinet.

Secara keseluruhan, ATES menerima bayaran RM295 juta daripada LTAT, manakala Beta Tegap menerima RM260 juta – dan ini berdasarkan hanya 14 kamera yang dipasang pada masa itu. Sehingga Dis 2020, projek itu mempunyai 45 kamera di seluruh negara.

Pembayaran itu terdiri daripada RM327.5 juta terus daripada LTAT, dan RM227.5 juta lagi daripada Boustead Holdings Bhd.

Pada 2018, The Edge melaporkan ketua pegawai eksekutif LTAT ketika itu Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin sebagai berkata harga itu sebahagiannya berdasarkan jangkaan pulangan.

“Ia [untuk] membeli dua syarikat, yang memiliki konsesi [selama 13 tahun] dan aset lain. Jadi, harga adalah berdasarkan pulangan yang boleh dijana daripada konsesi dalam tempoh 13 tahun,” kata Lodin kepada The Edge.

Antara pengarah asal ATES ialah Chee Chwee Cheong – sekutu Datuk Omar Mustapha Ong, yang merupakan bekas pembantu bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pemegang saham Beta Tegap kemudiannya termasuk Dr Andreas Teoh, dikatakan mempunyai kaitan dengan MCA, dan Toh Puan Rozana Redzuan, yang dikatakan mempunyai kaitan dengan bekas pemimpin UMNO di Johor.

Dialih bahasa dari sumber asal The Edge