JKKK didakwa curi minyak masak peruntukan mangsa banjir di Pahang

JKKK didakwa curi minyak masak peruntukan mangsa banjir di Pahang

Saya menghubungi kawan saya yang menjadi mangsa banjir di Pahang. Dia mengeluh sikap JKKK yang mengambil kesempatan terhadap mangsa banjir di tempatnya. Kisahnya seperti berikut:

1. Kawan saya tinggal di kawasan kampung. Kawasan sekitar rumahnya habis tenggelam dan nampak bumbung rumah sahaja. Hampir 4 hari kawasan di situ ditenggelami air banjir.

2. Kawan saya bagitau jangan percaya dengan JKKK sebab bantuan mangsa yang sampai di Pusat Pemindahan Sementara sudah siap dibungkus untuk dibahagikan kepada mangsa-mangsa banjir.

3. Tetapi JKKK membuka bungkusan bantuan dan mengambil barang penting dan mahal seperti minyak masak dan dibahagikan sesama mereka.

4. Perkara ini terbongkar setelah mangsa-mangsa banjir menerima bungkusan bantuan itu dan mendapati tidak sama antara satu sama lain. Barang-barang yang penting hilang daripada bungkusan.

5. Kawan saya bagitau semasa di Pusat Pemindahan Sementara, ada mereka yang tidak terkena banjir tetapi pergi makan di sana seperti mereka juga adalah mangsa banjir juga.

6. Sepatutnya makanan yang dimasak adalah untuk mangsa-mangsa banjir yang barang-barang di rumah mereka sudah habis rosak. Tidakkah mereka yang tidak terkena banjir ini berasa malu?

7. Amat malang apabila kita masih mendengar cerita JKKK yang mengambil kesempatan atas kesusahan mangsa banjir. Sebab itu orang ramai berasa lebih percaya kepada NGO-NGO yang tiada kepentingan.

8. Mangsa-mangsa banjir hanya mampu melihat insiden ini di hadapan mata mereka. JKKK sepatutnya membantu mangsa banjir tetapi mereka yang mengambil kesempatan. Mangsa-mangsa banjir hendak mengadu kepada siapa lagi?

9. JKKK sepatutnya bersikap amanah dengan bantuan mangsa banjir. Jangan buat barang bantuan seperti harta sendiri. JKKK kena ingat bahawa jawatan yang dipegang akan dipersoal oleh Allah di akhirat nanti.

10. Jangan mengambil kesempatan atas derita mangsa-mangsa banjir. Jangan ditabur garam atas luka yang basah. Moga ada pihak berwajib melihat perkara ini dengan sebaiknya.

Dr. Abdél Rahmanov
25 Dis 2021