Jualan pikap terlaris, ‘Hailak’ tewas dua tahun berturut-turut

Jualan pikap terlaris, ‘Hailak’ tewas dua tahun berturut-turut

Untuk tahun kedua berturut-turut, Isuzu D-Max memegang gelarannya sebagai trak pikap terlaris Thailand pada 2021. Dengan 149,102 unit terjual, D-Max juga merupakan kereta terlaris di negara gajah putih.

Walaupun D-Max mengekalkan kedudukannya di atas, jualan menurun berbanding 2020 yang menyaksikan 160,328 unit terjual pada tahun itu. Namun, kemenangan adalah kemenangan dan Isuzu Thailand masih berbangga untuk mengekalkan pendahuluan itu.

Tempat kedua pula milik Toyota Hilux dengan 127,669 unit terjual pada 2021. Seperti D-Max, ia juga menyaksikan kemerosotan dalam jualan berbanding tahun 2020 yang menyaksikan 129,893 unit terjual.

Walaupun ada penambahan varian GR Sport yang kelihatan sporty, itu tidak cukup untuk mencuri tumpuan pembeli Thailand yang masih mengutamakan keteguhan D-Max.

Menggenapkan tangga 3 teratas ialah Ford Ranger yang mengatasi Mitsubishi Triton, pemegang tempat kedua pada tahun 2020. Sebanyak 26,917 unit trak Blue Oval telah dijual pada 2021, jauh mendahului 21,301 unit Triton.

Berikut ialah kedudukan penuh model trak pikap yang dijual di Thailand pada tahun 2021, ihsan laman saudara kami, AutoFun Thailand:

Tahun 2022 mungkin menyaksikan beberapa saingan tambahan. Selain Ford Ranger serba baharu, tahun ini boleh menyaksikan pelancaran GWM Pao dan Peugeot Landtrek yang diimport dari Malaysia di Thailand.

Tidak mungkin mana-mana model ini boleh menimbulkan ancaman kepada jualan D-Max dan Hilux. Hanya melihat angka jualan, para pesaing akan menghadapi kesukaran untuk mengejar jualan 6 angka Isuzu dan Toyota.

Sumber – Wapcar.My