Jurulatih tampar atlet tampil mohon maaf, sedia terima segala hukuman

Jurulatih tampar atlet tampil mohon maaf, sedia terima segala hukuman

 

Insiden seorang jurulatih bola tampar yang melakukan kekerasan sewaktu Kejohanan Bola Tampar Bawah 14 tahun terhadap atlet remaja perempuan pasukan negeri Melaka telah dikecam hebat selepas video kejadian berkenaan tular di media sosial.

Kesal dan mohon maaf

Walau bagaimanapun, memetik laporan dari Harian Metro merujuk kepada sidang media yang dilakukan oleh jurulatih tersebut, dia dengan rendah hati memohon maaf kepada pelajar-pelajar terbabit serta keluarga mereka berhubung kejadian yang berlaku.

“Saya sesungguhnya kesal dengan apa yang berlaku dan memohon maaf kepada semua pemain terutamanya kedua pemain yang terbabit serta ibu bapa mereka.
“Pemain-pemain adalah keluarga dan kekuatan saya, tanpa mereka saya tidak boleh menjadi jurulatih,” katanya.

Tiada niat lakukan kekerasan, sedia terima hukuman

Dalam sidang media itu juga, jurulatih yang dikenali sebagai Saiful Hadee, 44 itu turut bersedia dengan segala hukuman yang harus diterima disebabkan keterlanjuran tindakannya sebelum ini.

Ujarnya, apa yang dilakukan pada 16 Disember di Kota Tinggi itu langsung tidak berniat mahu mencederakan ataupun menyakiti peserta di bawah kendaliannya sewaktu dalam latihan.

“Latihan yang saya (kendalikan) ada pelbagai jenis antaranya pendekatan psikologi, intensif dan fizikal dalam membentuk pemain.
“Saya tidak berniat untuk mengambil tindakan sehingga mendatangkan kecederaan, tindakan itu adalah untuk menaikkan lagi semangat dan memotivasikan mereka.
“Saya sedia dan reda dengan segala keputusan yang bakal dikenakan kepada saya selain berharap perkara ini menjadi pengajaran pada diri sendiri,” katanya.

Harap mana2 pihak tak perbesarkan isu

Jurulatih itu ditemui selepas perjumpaan khas susulan insiden berkenaan yang dihadiri Exco Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri VP Shanmugam; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi Ismail; Presiden Persatuan Bola Tampar Malaysia (MAVA), Hean Boon Yeow dan Pengarah Majlis Sukan Negeri (MSN) Melaka, Asri Ninggal.

Buat masa ini, siasatan masih dijalankan dan segala keputusan akan buat berdasarkan MAVA dan juga Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

Oleh itu, semua pihak diharap tidak  lagi memperbesarkan isu ini kerana ia secara tidak langsung mengganggu dan menjejaskan emosi kedua-dua pemain.

Terdahulu, pihak MAVA telah pun mengambil langkah serta merta dengan menggantung tugas jurulatih berkenaan sehingga siasatan terhadap kes menampar pelajar di kejohanan itu selesai.

Walau bagaimanapun, pihak ibu bapa pemain dan juga pemain-pemain sendiri mendesak agar jurulatih mereka tidak dikenakan hukuman memandangkan insiden terbabit langsung tidak menjadi isu antara mereka.