Kanak-kanak 11 tahun umum bersara dari berniaga, berjaya raih pendapatan RM97 juta

Kanak-kanak 11 tahun umum bersara dari berniaga, berjaya raih pendapatan RM97 juta

 

Seorang gadis berumur 11 tahun, yang tidak begitu tertarik pada kehidupan kanak-kanak pada usia muda

Dia yang lebih suka bermain, telah mencapai kejayaan sebagai usahawan melalui perniagaannya sendiri.

Beliau tidak melibatkan diri dalam perniagaan ini kerana miskin atau kerana keluarganya menghadapi masalah, tetapi semata-mata kerana minat untuk berniaga.

Pixie Curtis, seorang kanak-kanak dari Australia, memulakan perniagaannya pada tahun 2021 semasa wabak COVID-19 melanda dunia, seperti yang dilaporkan oleh Nationwide News.

Diketahui bahawa beliau memulakan perniagaan Pixie’s Fidget yang menawarkan aksesori dan permainan untuk kanak-kanak.

Beliau diberikan modal oleh ibu bapa yang turut membantunya memahami dunia perniagaan. Untungnya, Curtis adalah sejenis kanak-kanak yang pintar dan cepat belajar, dan hasilnya kini beliau telah berjaya menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Operasi perniagaannya bermula di Instagram peribadi yang mempunyai ratusan ribu pengikut. Item pertama yang dijualnya adalah mainan gelembung berwarna-warni yang laris terjual dalam tempoh 48 jam dengan keuntungan melebihi US$ 200,000 atau RM930,000.

Difahamkan bahawa keuntungan yang diperolehnya setiap bulan sehingga kini melebihi RM900,000.

Perniagaannya terus berkembang pesat. Daripada kedai dalam talian, kini beliau mempunyai gudang sendiri. Bukan hanya itu, beliau juga memulakan perniagaan baharu dalam sektor aksesori rambut iaitu Pixie’s Bows.

Namun, kejayaan yang dicapai oleh kanak-kanak berusia 11 tahun ini menjadi tumpuan orang ramai kerana nilai kekayaannya tidak diketahui. Ada yang menganggarkan kekayaan Curtis mencecah AS$ 21 juta atau kira-kira RM97 juta.

Walaupun tiada data yang sahih, namun melihat gaya hidupnya, beliau jelas menikmati kekayaannya pada usia yang muda. Dalam laporan First Post, Curtis dilaporkan telah membeli sebuah Mercedes Benz dengan harga US$ 270,000 atau RM1.2 juta.

Berita terkini melalui laporan NY Post menyatakan Curtis berhasrat untuk bersara dari dunia perniagaan dan ingin menumpukan perhatian kepada pendidikannya

Bagi ibunya, wang yang diperoleh oleh anaknya dari perniagaan sudah mencukupi, dan beliau tidak mahu anaknya terlalu sibuk bekerja sehingga melupakan pendidikan.