Kandang babi terbesar di dunia, 26 tingkat, dah macam flat kos rendah

Kandang babi terbesar di dunia, 26 tingkat, dah macam flat kos rendah

 

Kerajaan Memberi perhatian besar kepada babi sehingga ternakan ini dijadikan hotel istimewa. Hotel ini malah diramalkan sebagai yang terbesar di dunia.

Projek pembinaan hotel babi itu diketuai oleh syarikat swasta di Hubei iaitu Zhongxin Kaiwei Modern Farming.

Hotel itu dibina untuk melindungi babi daripada wabak, yang sebelum ini telah membunuh banyak babi di China dengan wabak selesema babi Afrika.

Hotel babi itu dibina di Ezhou City. Dilansir dari Oddity Central , Rabu (24/8/2022) hotel ini bakal menjadi lokasi ternakan babi tertinggi di dunia. Hotel ini dibina di atas tanah seluas 400,000 meter persegi.

Hotel ini akan dilengkapi dengan mesin penyusuan automatik dan sistem penapisan dan pembasmian kuman. Selain itu, terdapat juga sistem rawatan sisa berasaskan biogas yang akan menukar najis babi kepada tenaga elektrik dan pemanasan.

Jika hotel itu siap dan diduduki oleh khinzir, China berharap dapat mengeluarkan sekitar 54,000 tan daging babi daripada 600,000 kawanan setahun. Satu nombor yang sangat bercita-cita tinggi.

Sebelum ini, hotel babi juga wujud di Eropah. Tetapi purata ketinggian hanya 3 tingkat. Sementara itu, projek China akan membina sebuah hotel 26 tingkat.

“Berbanding dengan penternakan babi tradisional, ia menjimatkan tanah dan lebih mesra alam, menjimatkan tenaga dan sumber,” kata salah seorang pelabur hotel babi.

Bukan untuk Manusia, China Bangun Hotel Terbesar untuk Babi

Walaupun terdapat kebimbangan mengenai kualiti hidup babi yang diternak di hotel babi, pakar telah menyatakan kebimbangan mengenai biosekuriti ladang babi.

Zheng Zhicheng, pengarah hal ehwal awam bagi konglomerat pertanian New Hope Group, berkata jika wabak demam babi Afrika berlaku di hotel babi , kerugian akan lebih besar kerana ia akan menjadi lebih sukar untuk dikawal.