Kantoi!!! Wee Ka Siong dituduh berbohong selepas dakwa penerbangan dari India hanya muatan kargo, bukannya penumpang

Kantoi!!! Wee Ka Siong dituduh berbohong selepas dakwa penerbangan dari India hanya muatan kargo, bukannya penumpang

Kesemua penerbangan Malaysia Airlines Berhad (MAB) dari India ke negara ini merupakan penerbangan kargo, bukannya membawa masuk penumpang, tegas Datuk Seri Wee Ka Siong.

Menurut Menteri Pengangkutan, tindakan itu selari dengan arahan kerajaan selepas mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), berkuatkuasa 28 April lalu, semua penerbangan penumpang dari dan ke negara India dilarang memasuki Malaysia.

“Hanya penerbangan kargo yang akan dibenarkan pada masa ini. Penerbangan pesawat penumpang juga kosong dan digunakan untuk membawa muatan yang kebanyakannya adalah barangan farmasi, ubat-ubatan, telefon bimbit, komponen elektrik dan bungkusan kurier,” kata beliau dalam satu kenyataan pada Isnin.

Ka Siong berkata demikian sebagai mengulas dakwaan MAB kelihatan memasuki Malaysia dari India seperti mana yang tular di media sosial baru-baru ini.

Dalam perkembangan berkaitan, kata Ka Siong, untuk mengubah penerbangan penumpang kepada kargo bukan sesuatu yang baharu dan dipraktikkan MAB sebelum ini susulan berlakunya pandemik COVID-19.

“CAAM (Pihak Berkuasa Penerbangan Malaysia), MAS Kargo di bawah kendalian MAB dan Suruhanjaya Penerbangan Awam (Mavcom) juga telah mengesahkan fakta ini.

“Semakan dengan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah juga mengesahkan bahawa kes seorang pemegang pas pekerja asing warga India yang memasuki Malaysia adalah berlaku lebih awal iaitu pada 10 April.

“Pelancong bukan Malaysia dari India tidak dibenarkan memasuki atau transit di Malaysia pada masa ini. Bagaimanapun, pengecualian akan dibuat untuk warganegara Malaysia yang memasuki Malaysia dari India tanpa melalui imigresen dan kastam,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan menyekat penerbangan keluar masuk dari India ke negara ini bagi mencegah kemasukan varian baharu COVID-19 dari negara itu berkuat kuasa Rabu lalu. – AA