Kemaskini!!! Majlis Raja-Raja Melayu sepakat tiada Darurat selepas 1 Ogos

Kemaskini!!! Majlis Raja-Raja Melayu sepakat tiada Darurat selepas 1 Ogos

Raja-Raja Melayu sependapat bahawa tidak ada keperluan untuk meletakkan negara di bawah pemerintahan darurat selepas 1 Ogos ini.
Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad dalam satu kenyataan berkata, ia antara salah satu daripada tujuh perkara yang dipersetujui oleh Raja-Raja Melayu selepas diperkenan menghadap Yang di-Pertuan Agong pada Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu yang berlangsung di Istana Negara, hari ini.

Jelas Syed Danial, Raja-Raja Melayu turut sependapat bahawa suhu politik yang semakin panas wajib diredakan.

Selain itu, Raja-Raja Pemerintah turut menyokong dan senada dengan pendirian Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah yang menitahkan agar Parlimen segera bersidang.

Ia bagi menghormati mekanisme semak dan imbang sebagai antara cabang eksekutif, cabang legislatif dan cabang kehakiman untuk menjamin berlakunya tadbir urus yang telus, berintegriti dan bertanggungjawab kepada rakyat terutama dalam hal-ehwal kewangan dan perbelanjaan negara.

“Di peringkat negeri, Raja-Raja Pemerintah turut berpendirian agar Dewan-dewan Undangan Negeri dibolehkan bersidang secepat mungkin.

“Kaedah dan prosedur persidangan seperti yang sedang diamalkan di beberapa buah negara yang terbukti dapat mengawal rangkaian jangkitan virus COVID-19- 19, wajarlah diperkenalkan dan diterima pakai di negara ini,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong memperkenankan tempoh pelaksanaan darurat hingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif COVID-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Jelas Syed Danial, Raja-Raja Melayu turut menegaskan pentingnya prinsip Raja Berperlembagaan dan demokrasi berparlimen diterjemahkan melalui budaya pemerintahan dan pada setiap masa meluhurkan Perlembagaan Negara serta mendaulatkan undang-undang.

Syed Danial menambah, empat lagi pandangan Raja-Raja Melayu ialah nyawa dan kehidupan rakyat wajib diutamakan mengatasi perkara- perkara lain dan program vaksinasi hendaklah dipertingkatkan dengan mengurangkan kerenah birokrasi agar mencapai matlamat 80 peratus imuniti kelompok secepat mungkin.

“Selain itu, kaedah menangani wabak COVID-19 hendaklah bersifat inklusif, melibatkan pelbagai pihak berkepentingan dalam semangat yang sedia mendengar, sedia mempelajari, sedia melakukan pengubahsuaian, sedia melakukan penambahbaikan dan sedia melakukan penerokaan baharu hingga berjaya meyakinkan dan berjaya mendapat kerjasama penuh rakyat pelbagai peringkat.

“Pentingnya sebuah kerajaan yang stabil dan mendapat keyakinan serta mendapat sokongan majoriti rakyat,” ujar beliau.

Dalam perkembangan sama, Syed Danial berkata seramai lapan Raja-Raja Melayu berangkat tiba di Istana Negara hari ini bagi menghadiri Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu yang dipengerusi oleh Al-Sultan Abdullah.

Mereka termasuk Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar; Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah; Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah; Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Turut berangkat tiba ialah Sultan Kedah, Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah; Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir serta Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

“Dalam perjumpaan tersebut, Raja-Raja Melayu telah mencambahkan pandangan dan menzahirkan pendapat secara terbuka dan berterus terang dalam semangat saling menghormati, agar dapat dijadikan bahan panduan dan rujukan.

“Ia bagi membantu Seri Paduka Baginda membuat ketetapan secara bijaksana, dan pada setiap masa melindungi kemuliaan dan kedaulatan takhta pemerintahan, kekal berkecuali dan bebas daripada dilihat atau ditafsirkan berpihak kepada mana-mana individu atau kumpulan politik,” katanya.

Raja-Raja Melayu juga, kata beliau mengambil maklum keadaan ekonomi dan kewangan negara yang membimbangkan dan perpaduan rakyat yang semakin retak.

Sehubungan itu, Raja-Raja Melayu menzahirkan penghargaan kepada Al-Sultan Abdullah atas sifat baginda mengamalkan budaya bermesyuarah dan bersedia mendengar pandangan daripada institusi yang mewakili rakyat.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/tiada-keperluan-letak-negara-dalam-darurat-selepas-1-ogos-rajaraja-melayu-303528#.YMn1lM4ZVuQ.telegram