Kementerian Pendidikan disaran untuk memulakan sesi persekolahan bermula pukul 8 pagi

Kementerian Pendidikan disaran untuk memulakan sesi persekolahan bermula pukul 8 pagi

 

Kementerian Pendidikan disarankan memulakan sesi persekolahan di Semenanjung Malaysia bermula pukul 8 pagi

Menurut laporan Kosmo!, Pakar Pendidikan dari Pusat Kajian dan Kesejahteraan, Pendidkan Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr. Anuar Ahmad berkata, cadangan itu adalah selaras atau meraikan konsep Malaysia Madani dan slogan ‘Murid Ceria, Guru Bahagia, Sekolah Bitara dan Negara Sejahtera’.

Jelasnya, kerajaan sepatutnya ada rasa belas kasihan dan empati pada keadaan guru-guru, ibu bapa dan anak-anak yang terpaksa bangun seawal pukul 4.30 pagi.

“Jika di bandar terpaksa meredah kesesakan jalan raya seawal pukul 6 pagi untuk ke sekolah.

“Di sekolah pedalaman pula, anak-anak kecil terpaksa jalan becak dan berlumpur. Ada yang terpaksa meredah denai kecil. Ada anak-anak yang terpaksa berperahu ke sekolah,”
 katanya.

Gambar sekadar hiasan.

Tambah Dr. Anuar lagi, langkah itu bagi membolehkan anak-anak sempat bersarapan bersama keluarga berbanding sebelum ini lebih kepada bergegas ke sekolah.

“Sekiranya kerajaan prihatin dengan kesejahteraan dan kesihatan rakyat, apa salahnya kita lakukan sesuatu yang betul untuk rakyat dengan mulakan sesi persekolahan pada pukul 8 pagi,” ujarnya.

Sebagai rekod sesi persekolahan di kebanyakan di sekolah Semenanjung Malaysia ketika ini bermula pukul 7.30 pagi.

Sebelum ini, cadangan sama pernah dilontarkan Exco Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Teknologi Maklumat negeri Kelantan, Datuk Dr. Mohamed Fadzli Hassan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 2018.

Menurutnya lagi, sekolah-sekolah bawah Yayasan Islam Kelantan (YIK) bermula pukul 8 pagi, berbanding 7.30 pagi di sekolah kelolaan kementerian.

Pendekatan itu turut mendapat respon positif ibu bapa dengan kerana memberi ruang lebih selesa kepada ibu bapa sekali gus mengelak suasana kelam kabut aliran trafik pada waktu pagi.