Kena tindih hantu ketika tidur? Doktor ini perjelaskan sebab sebenarnya

Kena tindih hantu ketika tidur? Doktor ini perjelaskan sebab sebenarnya

 

Sejak dulu lagi, ramai percaya akan kewujudan makhluk halus. Asal sakit dan sudah ke doktor perubatan tapi masih belum sembuh, ramai mengaitkannya dengan ilmu mistik.

Ya, alam jin itu wujud dan tertulis dalam Al-Quran surah Al-Jinn. Namun bukan semua hal khianat terjadi berkait dengan makhluk halus. Mungkin sekadar imaginasi kita sahaja atau mendengar cerita-cerita orang lalu kita meletakkan situasi diri kita di tempat yang sama.

Satu perkongsian info dari Dr Samhan Ahmad mengenai kepercayaan ditindih hantu yang sangat popular di kalangan orang ramai tetapi dalam istilah perubatan ia sebenarnya adalah sleep paralysis iaitu kita dalam keadaan sedar namun tak mampu bergerak.

Kena Tindih Hantu Ketika Tidur

Ini perkongsiannya:-

KENE TINDIH HANTU atau SLEEP PARALYSIS ? “Ya pakcik, datang hari ini sebab apa?” “Pakcik kena tindih hantu” “Maksud pakcik?”

Dah seminggu pakcik tidur kena tindih hantu. Pakcik sedar tapi tak boleh gerak. Memang kena tindih dengan hantu. Pakcik azan dan baca ayat quran baru hantu lari. Baru lega. Dah jumpa bomoh, tapi tetap kena tindih. Bomoh suruh ikhtiar jumpa doktor pula”

“Ini mesti hantu besar tindih pakcik. Seram ini pakcik. Takpe, saya jelaskan apa yang terjadi pada pakcik dari sudut perubatan.

Doktor Jelas Itu Sebenarnya Sleep Paralysis

Ini dipanggil Sleep Paralysis” “Sleep Paralysis” adalah satu fenomena di mana dalam seseorang itu sedar, tetapi tak mampu bergerak.

Kebiasaanya terjadi apabila seseorang individu itu berada di antara fasa ingin sedar(bangun tidur) dan tidur. Fenomena ini terjadi dalam satu daripada dua fasa iaitu “hypnagonic” dan “hypnopompomic”.

“Hypnagonic” terjadi sebelum tidur manakala “Hypnopomponic” pula terjadi terjadi ketika terjaga daripada tidur. Semasa tidur, tubuh badan kita berada dalam keadaan relaks dan pemikiran kita dalam keadaan kurang sedar.

Semasa “hypogonic” terjadi, pemikiran kekal sedar tapi anggota badan berada dalam keadaan “involuntary” yang terlalu relaks. Apabila begini, seseorang individu itu akan cuba memaksa untuk menggerakkan anggota badan mereka.

Lalu akan menghasilkan pemikiran panik dan seterusnya menghasilkan satu imej igauan yang menyeramkan. Fenomena ini normal dan kekerapan terjadi berbeza bergantung pada individu. Kebiasaannya terjadi disebabkan tekanan perasaan dan pemikiran (stress).

Faktor yang menggalakkan ia kerap terjadi jika kekurangan tidur yang kualiti, masa tidur yang tak teratur, posisi tidur yang salah dan penyalahgunaan ubat dan dadah. Memandangkan ia adalah normal, tiada rawatan khusus disediakan.

Namun, jika berlarutan dan semakin teruk, boleh berjumpa dengan doktor dan akan dirujuk kepada Pakar Perubatan dan akan disarankan menjalani “Sleep study” iaitu kajian mengenai paten tidur seseorang.

Bagi mengurangkan kejadian fenomena ini, seseorang itu boleh memperbaiki waktu tidur yang lebih baik, luahkan perasaan,kurangkan stress dan amalkan cara hidup yang sihat. Jika berlarutan akan dirujuk pada Pakar Psikiatri dan diberi rawatan sepatutnya.

“Setakat ini pakcik faham?” “Faham. Tapi kadang-kadang pakcik perasan lengan dan peha makcik memang ada atas badan pakcik masa tidur” Oh, itu memang seram!.

Sumber :- Twitter Dr Samhan.