Kenaikan harga barang : Muhyiddin wajar tukar Natta Linggi kepada menteri melayu islam

Kenaikan harga barang : Muhyiddin wajar tukar Natta Linggi kepada menteri melayu islam

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Alexander Nanta Linggi menafikan khabar angin mengatakan harga ayam akan dinaikkan sehingga RM10 sekilogram berikutan permintaan tinggi ketika Ramadan.

Beliau berkata, dakwaan itu tidak berasas kerana terdapat laporan daripada penguat kuasa mengenai kenaikan harga ayam, tetapi tidak sampai tahap RM10 untuk 1kg.

“Harga ayam itu ada kenaikan sedikit, namun masih dalam kawalan,” katanya selepas melancarkan Ops Pantau dan meninjau bazar Ramadan di Presint 3, Putrajaya.

Beliau menasihatkan pengguna tidak bimbang kerana KPDNHEP bersama Kementerian Pertanian dan Industri Makanan akan memastikan bekalan barang keperluan harian sentiasa mencukupi.

Terdahulu, beliau menyuarakan rasa kurang puas hati terhadap pematuhan SOP dalam kalangan peniaga dan pengunjung yang ramai di bazar Ramadan Presint 3.

Walaupun tiada diterima setakat ini, tetapi katanya, pihak berkuasa akan meneruskan pemantauan bagi mengelakkan kluster baharu yang berpunca daripada bazar Ramadan. – FMT